Trafik Cezası itiraz Dilekçesi
Hepinize Kolay Gelsin...
Bugün Elime Trafik Cezası Ulaşmıştır. Bir yakınım Burdur'a 25/08/2010 Tarihinde Giderken radara "99" ile girmiş buna istinaden kesilen trafik cezasında tebliğ edilen tarih 14/09/2010 dur. Buraya kadar herhangi bir yanlış yoktur. Ancak Yakınımla görüştüğümde kendisinin hiçbir şekilde durdurulmadığını ve bir kaç kontrolden de durdurulmadan geçtiklerini belirtmiştir. Gelen idari para cezası tutanağının not kısmında da "araç uygulama noktasına intikal etmedi" şeklinde bir açıklama mevcuttur. Ayrıca gelen Tebligatla beraber radar resmi yada kanıtlayıcı bir belge bulunmamaktadır. Sizlerin Bu Konuda Bana Yardımcı Olacağınızı Düşünerek Rahatsız etmek zorunda kaldım. Yardımcı Olursanız Memnun Kalırım iyi çalışmalar.
Cevap: Trafik Cezası itiraz Dilekçesi
Yüzyüze kesilen cezalar 7 Takvim günü plakaya kesilen cezalar ise 365 takvim günü süresinde muhataba tebliğ edilmek durumdadır.
Ceza zaman aşımı işlerken takvim günü hesap edilir.Yani pazar günleri yada bayram seyran gibi tatil günleri cezanın yasal tebliğ süresini uzatmaz kısaltmaz.
Bu sürelerde tebliğ edilemeyen cezalar yasal olarak tahsil edilemezler.Mahkeme yolu açık olmakla birlikte zaman aşımına giren cezam olmadığı için pratikte nasıl işliyor bilmiyorum.Yani geçerli değil zamanaşımı sonrası yapılan tebligatlar.Fakat otomatik iptal olmuyor kanaatindeyim.Mutlaka itiraz edilmeli diye düşünüyorum mahkeme nezdinde.
Trafik zabıtası yüzyüze ceza kesebileceği gibi plaka cezai işlem uygulayabilir.Aslında bu yöntem onlar için daha avantajlıdır zamanaşımı dolayısı ile.Çünkü yüzyüze cezada ceza makbuzunu imzalamadığınız zaman (imzalamak zorunluluğunuz yoktur) bunu 7 gün içerisinde tebliğ etmek durumundalar posta yolu ile.Bayram yılbaşı gibi günlerde posta yoğunluğundan dolayı 7 günde ceza gelmeyebilir ve itraz hakkı ve ceza iptali gündeme gelir.Plakaya yazılan cezalarda ise bahsettiğim gibi 365 takvim günü (ceza kesildiği tarihten itibaren örn:13-02-2011 saat:00:44'te başlayan süre 13-02-2012 saat 00:44 e kadar 365 takvim günüdür) geçmesi gerektiğinden zaman daha çoktur ve ceza tebliğ zamanaşımı süresinin geçme olasılığı 7 takvim gününe göre daha az olacaktır