Yargıtayda olan bir ceza davasının usul veya esastan bozulması arasında ne fark vardır ve dava usulden bozulursa veya esastan bzulursa yerel mahkemede yeniden yargılama ve sonucuna nasıl etki eder.?
Printable View
Yargıtayda olan bir ceza davasının usul veya esastan bozulması arasında ne fark vardır ve dava usulden bozulursa veya esastan bzulursa yerel mahkemede yeniden yargılama ve sonucuna nasıl etki eder.?
Aralarında çok fark var esastan bozulursa davanın kararı buyuk olsılıkla değişir yada mahkeme aynı kararda direnir.Bu durumda dosya ceza genel kuruluna gider.
ancak usulden bozlulursa eksik tamamlanır o kdar daha sonra esası goruşurler
Peki yargıtay savcısı mütalasını verdikten sonra dosya yargıtay tetkik hakiminemi gidiyor ve tetkik hakimi kurula sunulmak üzere savcınında mütalasını dikkate alarak raporunumu hazırlıyor yoksa yargıtay savcısı tetkik hakimimi demek.? Birde kurulun savcılık mütalasına çok büyük oranda uyduğunu duymuştum bu doğrumudur.?
Tetkik hakimi Yargıtaya ilk derece mahkemesinden intikal ettirlen ihtilaf dosyalarına ilişkin raporunu yazar.Ancak kurul bu raporla birebir bağlı değildir raporun fonksiyonel anlamı ihtilafa ilişkin ön bilgiler ve hukukun genel ilkeleri,ilişkili anayasal ve yasal dayanaklarla ilişkisi hakkında bilgi edinmektir.
Benim anlamadığım, yargıtay savcısı mütalası ve tetkik hakimi raporu ayrı şeylermi.?
Cevap bekliyorum.. Lütfen.
evet savcı ve hakim ayrı
Bu durumda yargıtay savcısı mütalasını hazırlıyor sonra dosya tetkik hakimine geliyor ve tetkik hakimi raporunu hazırlayıp heyete sunuyor.. Doğrumu.? Peki tetkik hakimi raporunu hazırlarken ne derece yargıtay savcısının mütalasını göz önünde bulunduruyor.?