Teminat mektubunda banka sorumluluğu
Firma teminat mektubuna 'Beyan ve talep edilecek alacak miktarına karşı itiraz ve def''i hakkımız olmayacağını' yazdırmak istiyor. Bankada bu ibarenin teminat mektubunun tutarını ortadan kaldıracağını mektubun tutarının hukuki olarak limitsizleştireceğini dolayısıylada bu ibareyi yazmalarının mümkün olmadığını söylüyor. Hukuki durum nedir?
Cevap: teminat mektubu??????
Alıntı:
batubey rumuzlu üyeden alıntı
Firma teminat mektubuna 'Beyan ve talep edilecek alacak miktarına karşı itiraz ve def''i hakkımız olmayacağını' yazdırmak istiyor. Bankada bu ibarenin teminat mektubunun tutarını ortadan kaldıracağını mektubun tutarının hukuki olarak limitsizleştireceğini dolayısıylada bu ibareyi yazmalarının mümkün olmadığını söylüyor. Hukuki durum nedir?
Bu ibare banka açısından yazılıcaksa bankanın zaten teminat mektubu ile garanti ettiği meblağa bir itiraz ve def'i hakkı olmadığını bu ibarenin mükerrer olacağını düşünüyorum. Bankanın sorumluluğu teminat mektubunda garanti verdiği tutarla sınırlıdır. Bu mektup için zaten bloke ile teminat verilenin parasını elinde tutar. Teminat mektubunda belirtilen limitten fazlası ile sorumlu tutulamaz banka. Bu ifade ancak taraflar arasında iyi niyet dairesinde bir anlam ifade eder kanaatimce. Asıl bankanın bu tür bir ifade içeren yazılı belgenin taraflardan istemesi gerektiğine inanıyorum.
Cevap: Teminat mektubunda banka sorumluluğu
"Asıl bankanın bu tür bir ifade içeren yazılı belgenin taraflardan istemesi gerektiğine inanıyorum." derken tam olarak neyi kastediyorsunuz?
Yani bankanın şartlar oluştuğunda teminatı öderken bir itirazla muhatap olmaması açısından teminat alan ve verilenden bu hususta bir belge alması gerekir diyorum. Ama zaten bu hususla bir sözleşme vs. imzalatıyolardır orda buna benzer bir ifade vardır sanıyorum.
Hem sizin yazdıklarınızdan hem de yaptığım araştırmadan anladığım kadarıyla Teminat mektubuyla atıf yapılan sözleşmedeki şartlar oluştuğunda, banka zaten "itiraz ve defi " yapmadan mektuptaki limit dahilinde doğrudan ödeme yapacak. Banka ile lehtar arasındaki sözleşmeden dolayı banka parayı lehtara rucü edecek. Lehtar da şartların gerçekleşmediğini iddia ederek mahkemeye başvurabilecek . Doğru mudur?
Evet benim görüşüm de budur.
Yardımınız için çok teşekkür ederim Engin Bey.