İnternet Sitesine saldırı
Sevgili Arkadaşlar Bilgisayarıma virüs bulaşmış farkında olmadan bu virüsle devamlı ziyaret ettiğim siteye giriş yapmak istedim ama karşıma şöyle bir yazı çıktı.
(Bilerek veya Bilmiyerek Sitemize saldirida bulundunuz.
Güvenlik sistemi bu saldiri nedeniyle Sizi Sitemizden ve Servamizdan BANLADI.
Yapilan islem adim adim Kayida alindi ve Site Yönetimine gönderildi ! Toplanan bilgiler incelendikten sonra gereken Kanuni islem yapilcaktir.)
Sorum şu :
Bunun yasal bir yaptırımı var mıdır ?
Öncelikle bu suç mudur ?
Bilmeyerek işlediğim bir iş için hukuki bir ceza alır mıyım ?
Cevaplarsanız sevinirim saygılarımla...
Re: İnternet Sitesine saldırı
Alıntı:
Stj.Av.Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
Bir suç işlemek için her zaman kasıt unsuru aranmaz. Bir bilgi işlem sistemine izinsiz olarak giriş yapmak TCK'ya göre suç sayılmıştır. Fakat bilgisayarınızdaki virüsün yapısı ve sizin işlemleriniz bu bilgi işlem sistemine giriş faaliyetini değiştirir. Bilgi işlem sistemine izinsiz olarak girdiyseniz bunun kanuni yaptırımı vardır fakat girmediyseniz bu suç teşkil etmez.
peki ağdaki bir bilgisayarı kapamak restart atttırmak internet bant genişliğini kısmak gibi işlemlerin hukuki cezası varmı ??
Burada, hukukçu arkadaşların ve yorum yapanların gözünden kaçan bir durum var.
Kendi sitesine saldırı olduğunu iddaa eden kişinin tek delili sitesindeki LOG lar.
Yani sitenin tuttuğu kayıtlar ve bunların çıktıları.
Bu kayıtların doğru olduğuna nasıl karar verilecek? Herhangi birisi, benzer kayıtları herhangi bir kelime işlemci kullanarak oluşturabilir.
Böyle saçma ve tek taraflı bir delil ile dava açılabilir mi? veya şu IP nosu bana elektronik ortamda saldırdı denilebilir mi?
Benim kişisel kanaatim herhangi bir sitenin oluşturduğu LOG kayıtları ne delil ne de kanire olarak değerlendirilemez. Çünkü bu durumda kişi suçsuzluğunu ispatlamak zorunda kalır ki, bu da suçu ispatlanana kadar herkes suçsuzdur mantığına ters düşecektir.
Sayın bulucu, sitede tutulan kayıtların bir kelime işlem programıyla değiştirilmesi mümkün olmakla birlikte, yapılan bu değişikliklerin tespit edilmesi de aynı kolaylıktadır. "Saçma ve tek taraflı delil" düşüncesi, yanlış bir düşüncedir. Elektronik delil, kağıt üzerinde delil değildir.