İki kardeşten birinin oturduğu ev
Merhaba,
Bu tip forumlarda aynı mesajın birden çok defa yazılmasına ben de karşıyımdır, o yüzden önce bir araştırma yaptım, hem burada hem arama motorlarında, bulamadım, belki yeterli değildir, mevcutta benzer soru varsa kusura bakmayın. Soruma geçiyorum:
Şu an oturduğumuz evi dedem zamanında annem ile dayımın üzerine yapmış. Dedem vefat edeli çok oldu, şu an ananem, annem ve ben bu evde ikamet ediyoruz. Dayım ise yeni bir ev aldı kredi ile. Sorum şu, ileride herhangi bir sorun halinde dayım bu evi annemin rızası olmadan satabilir mi? Annem inatla, payını birisine satabileceğini, o kişinin de ortaklığın giderilmesi davası ile bizim payımızı bizden hukuken alabileceğini söylüyor. Ben buna inanmak istemiyorum gerçekten... Rızamız olmadan, başımızı geçirdiğimiz çatı elimizden alınabilir mi? Bunun maddi ve değeri bu evin ederinin yarısı mıdır?!
Soruma cevap verirseniz orta ve uzun vadedeki çok büyük bir sorunumu aydınlatmış olacaksınız.
Saygılarımla,
Buğra
Cevap: İki kardeşten birinin oturduğu ev
Sorunuz konuya hakim üyeler tarafından cevaplanır inşallah.Bildiğim kadarı ile dayınız şuan kafasına göre kendi hissesini satamaz.Ortaklığın giderilmesi davası açarsa o zaman satılabilir.Bu davayı açmadan yarı hissesini bir başkasına satış vaadi gibi sözleşme ile devrederse,siz dava edip satın alım hakkı sizde olduğu için siz alabilirsiniz.
Cevabınız için teşekkürler, ancak mesajınızda farkettim, şunu belirtmeyi unutmuşum, bu evin yarı hissesini alacak maddi durumumuz çok büyük ihtimalle. Şunu merak ediyorum, yasalar acaba kız kardeşin hakkını koruyor mu. Annem ev hanımı sonuçta.
Hisse oranları eşit mi.Müşterek mülkiyettemi yoksa iştirak halinde mülkiyette mi.Müşterekteyse 3. bir kişiye hissesini satabilir.Yada satmaz ortaklığın giderilmesine dair dava açabilir.Bu dava sonucunda ev komple satışa çıkar.Evin belirlenen değerinin ilk ihalede %60 artı masraflar ,satılamazsa İkinci ihalede ise %40 artı masraflar ile satışa çıkar.Buradan hissenize düşen miktarı alırsınız.
Diğer ihtimal.Müşterek mülkiyetli olan hissesini dayınız 3. kişiye satar.Siz bu satışı öğrendiğinizde şufa hakkını belli süreler içinde kullanarak satış değerini ödeyerek bu 3. yabancı kişiden alabilirsiniz.
Diğer ihtimal.İştirak halindeki gayrimenkul ise yine dayınız tasfiye payını 3. kişiye satabilir.Bunun yanında ek olarak vekaletname verip ortaklığın giderilmesi davası açmaya ,her türlü işlemi yapmaya dair yetki verip yukarıdaki işlemleri gerçekleştirmeye yönelik olarak da işlem de bulunabilir.