Tayin sonucu mahkemeye katılamamak
Şikayetçi olduğum bir konu ile ilgili dava açıldı ilk mahkemeden sonra yaz döneminde tayinim baska bir şehire çıktı. Şimdi 2 . dava ayın 25 inde müşteki olarak ne yapmam lazım iki şehir arası 23 saatlik yol var gidip gelmem çok zor. Birde özel belgede sahtecilik suçundan yargılanacak devlet memurunun memurluğunu kaybetmesi söz konusu olurmu? Saygılar.
Cevap: Tayin sonucu mahkemeye katılamamak
İlk duruşmada ifade verdiyseniz size gelecek celsede de mutlaka gelin denilmediyse katılmamanızdan siz bir zarar görmezsiniz.
Ancak yeni adresinizi mahkemeye bildirmeniz ifadenize müracaat edilmesi gerekitğinde size ulaşılabilmesi açısından gereklidir.
Sahtecilik suçundan ceza verilirse memuriyetin sonu olabilir.
Sayın Oğuz öncelikle tesekkür ediyorum. devlet memuru olan sahıs 1 yıl önce bir tanıdığına şarjı bittiği ve ihtiyacı olduğu için kendi cep telefonuna tanışının sim kartını takıp konuşması için veriyor. Daha sonraki zamanlarda bu tanışıyla arasında bir husumet oluşuyor.Ve bu şahıs savcılığa suç duyurusunda bulunarak benim adıma kimlik fotokopimle kontörlü hat alınmış diye ifade veriyor abonelik bilgileri hersey tanış kişiye ait çıkıyor sadece imzanın ona ait olmadığı belirleniyor. Savcılık o numaranın takıldığı IMEI numaralarını arastırdığında şüpheli olarak devlet memuru olan sahsında haliyle o telefonda kullandığı kendi numarasıda ÇIKIYOR. şimdi olay soruşturma aşamasında sadece telefonuna kartını takması için iyilik yaptığını düşünen bu devlet memuru sahtecilikten mi yargılanır? Kendini nasıl savunacak şaşırıp kaldı. Hattın alındığı tarihte kendisinin görevi basında başka bir il de olduğunu ispatlaması bu iftiradan kurtulması için yeterli olurmu? Yoksa bir hiç yerine alacağı ceza memuriyetinin sonumu olur? Lütfen cevabınızı esirgemeyin. Kimseye iyilik olsun diye asla telefonlarınızı da vermeyin. Saygılar.
Sahtecilik ve dolandırıcılıktan yargılanabilir. Sim kartın telefonda bir veya bir kaç kez bir telefonda kullanılmış olması tek başına sahtecilik suretiyle hat alıp kullanma eylemini göstermez. Yan delillerle bu iddianın desteklenmesi gerekir. Bu hattan arama yapılan kişilerin de ifadesine baş vurulup bu numaranın kime ait olduğunu ve kiminle konuşulduğunun vs. gibi hususların sorulması öğrenilmesi gerekir. Sim kartın kullanıldığı diğer telefon sahiplerinin de dinlenilmesi de iddianın desteklenmesi için gereken diğer bir husustur. Abonelik sözleşmesindeki imzanın kime ait olduğu tespit edilirse o kişiye yok imza kendisine ait olmadığı halde hattı bizzat kullanan ve şikayetçi olan kişiye karşı kamu davası açılabilir. Savunma için bir müdafi edinilirse endişelenecek büyük bir şey olmayacağını düşünüyorum.
Çok teşekkür ediyorum iletişim tespitinde aranan numaralar iki kişiye ait 2 saniye süreyle açılıp kapatılmış sadece bir konuşma yok. bu esnada ımeı numarası ve baz sinyal bilgileri çıkmış. Aranan numaranın sahibide herhangi bir görüşme yapmadığını fakat hattın sahibini önceden tanıdığını davalı oldukları bir şahıs olduğunu dile getirmiş 2 adet sms mesajı gözüküyor. Bu mesajlar aramalardan hemen sonra aynı kişiye yollanmış."Kinimi kustum bitti ne haliniz varsa görün" diye bir mesaj.Savcılık mesajda herhangi bir tehdit unsuru olmadığını belirtmiş.Şimdi mesajın gittiği sahıs bu mesajdan ötürü hat sahibinden şikayetçi, sanırım hat sahibide kendini savunmak ve aklamak çabasıyla bu hat benim değil deyip imzanın bilirkişi raporu ile kendine ait olmadığını göstermiş. Şimdi sırf Imeı numaralı telefondan arama yapıldı diye devlet memuru arkadaş hakkında özel belgede sahtecilik soruşturması yapılıyor.Devlet memuru olan arkadaşım bu durumda başka delil olmadan ımeı numarasıyla başlatılan soruşturmada nasıl ifade vermeli? Sırf telefonunu kullandırdığı için sahtecilik cezası alabilirmi? Memurluğuna etkisi ne olur acaba? Saygılar.
Nasıl ifade vermesi gerektiğini bizim önermemiz mümkün değildir. Müdafisiyle kararlaştıracağı bir konudur. Geçmiş olsun kolay gelsin.