Senette üzerinden gitmek suretiyle tahrifat
herkese merhabalar
iki yıl önce 5000 lira kadar borcum olan birisine alacağına mahsuben 13 adet senet verdim.senetler 300-500-750-150 gibi miktarlardan oluşmaktaydı.hem yakın bir arkadaşım hem çalışma arkadaşım hemde aklımdan asla sahtecilik yapmayacağını geçirdiğim biri olduğu için senetlere yazı koymadan direk rakamları imzaladım.bana sonra yazılarıda dolduracağını söyleyip anlaştık alacak verecek konusunda.fakat daha sonra benden duygusal beklentileri oluştu ama karşılık vermedim.buna istinaden senetleri tahrif edip bunları şantaj olarak kullanmaya başladı.senetlerin 150 liralık iki tanesini birini 1.500 diğerini 15.000 tl olma suretiyle değiştirip beni icraya verdi.tabi mahkemeye verdim bende.ama ortak arkadaşlarımız olduğundan ve konumumuz itibariyle böyle seviyesizlikleri kaldıracak durumumuz olmadığından olayın daha fazlada uzamasını engelleyip aile huzurumu sağlamak için araya girildi ve 8000 lirada anlaştık.anlaşma elimde.ama alacaklı şahıs bu iki senetten işlem yapmaya başladığı için anlaşma bozuldu.ben dava açınca elindeki diğer senetleri polis aramasına karşın yaktığını bana söyledi.mahkemeyede başka senet olmadığını söyledi.mahkemeden gelen bilirkişi raporuda şöyle:
SONUÇ:
1)tetkike konu "1.500" tl lik senedin ilk tanzimi esnasında rakamla değer gösteren bölüme "150" rakamlarının yazılmış olduğu,bilahare söz konusu rakamların sağ başına mürekkepli bir kalemle "0"rakamının ilave edilmesi,ilavenin yapıldığı kalem ile yazıyla değer gösteren bölümüne bir seferde "binbeşyüz"yazılarının yazılması suretiyle,senet değerinin tahrifen "150" tl den "1.500" tl ye yükseltilmiş olduğu,
2)tetkike konu olan 15.000 tl lik senedin;
-rakamla değer gösteren bölümündeki 15.000 rakamlarının üzerinden farklı mürekkepli bir kalemle mükerrer gidildiği,mükerrer yazımda kullanılan kalem ile yazıyla değer gösteren bölümdeki onbeşbin yazılarının bir seferde yazıldığı ,
-mükerrer yazımda ve onbeşbin yazılarının yazımında kullanılan kalemin mürekkebinin diğer 1500 tl lik senedin rakamla değer gösteren bölümünde yapılan ilavenin kalem mürekkebi ile aynı oldukları dikkati çekmiş,
tüm bu unsurlar birlikte değerlendirildiğinde,söz konusu mükerrerliğin yapılan bir tahrifatın gizlenmesi amacıyla yapılmış olabileceği ihtimal dahilinde değerlendirilmiş,ancak inceleme konusu "15.000" rakamlarının bulunduğu bölümde mükerrerlik haricinde başkaca şüphe uyandıracak bir bulgunun tespit edilememesi ,alttaki rakamların net olarak incelenememesi sebebiyle,inceleme konusu "15.000" tl'lik senet üzerinde tahrifat yapılmadığı konusunda kesin bir kanaat beyanında bulunulamadığı,
3)tetkike konu borçlusu *** **** alacaklısı *** **** olarak düzenlenmiş 00.00.200* tanzim 00.00.200* ödeme tarihli "1.500" tl'lik senet üzerinde yapılan tahrifatın ilk nazarda ve kolaylıkla dikkati çekmeyeceği cihetle,söz konusu senedin iğfal kabiliyetine haiz olduğu,kanaatine varılmıştır.
bilirkişi raporu tam olarak böyledir.alacaklı kişi duruşmada bu sıfır eklemeleri benim yanımda iznim dahilinde yaptığını söylemiş olsada bunu kesin bir dille reddettim.fakat hakkımdaki icra hala devam etmekte.icra yı durdurmak için ankara sincan ağır ceza mahkemesine menfi tesbit davası açtım ve şu an beklemedeyim.bu durumda ne yapmam lazım bu külfetten nasıl kurtulurum nasıl bir yol izlemem gerekiyor.bu senedin geçerliliği var mı?bu senedin geçerliliğini kaldırmam için hangi mahkemeye başvurmam gerekir?bu külfetten nasıl kurtulabilirim yardımcı olmanızı yol göstermenizi bekliyorum.beni zorlayan 15.000 tl lik senedin sahteliğini nasıl kanıtlayabilirim.başka hangi incelemelere tabi tutulmasını sağlarım?hangi incelemeleri yaptırmam gerekir.teşekkür ederim..
Cevap: Senette üzerinden gitmek suretiyle tahrifat
Yeniden bilirkişi raporu iste,çelişkilerin giderilmesini.
yeniden bilirkişi raporu istesemde gelen rapor diğeriyle aynı olacak büyük ihtimal.çünkü aynı şekilde istesem yine aynı yerde incelenecek.başka hangi kurum kuruluşta daha ileri teknolojide inceletebilirim?
HUMK Madde 317 – Sahtelik iddiası 308 inci madde ile mevaddı mütaakıbesi ahkamına tevfikan tetkik olunur. Sahteliği iddia kılınan senedin ehlihibre marifetiyle tetkik ve tatbikına ve vakayi ve hadisattan haberdar olanların istimaına karar verildiği takdirde bu kabil senedat, neticei hükme kadar bir güna muameleye esas ittihaz kılınmaz. Ancak bu senede müsteniden evvelce ittihaz edilen ihtiyati tedbirlere de halel gelmez ve ledelhace senet sahibi hukukunun muhafazası zımnında sair ihtiyati tedbirlere de tevessül edebilir.
İcra takibi yasanın açık hükmü nedeni ile hükme kadar devam edemez. Bu nedenle ceza davasının açıldığı mahkemeden açık yasa hükmü nedeni ile tedbir isteyiniz.
bilirkişi raporunu kabul etmeyip inceleme için yeniden farklı bir bilirkişiye gönderilmesini iste veyahutta atıyorum o inceleme adli tıpta yapıldı ise bu seferde Emniyet kriminalden inceleme yapılmasını talep et.