Bayram Fazla Mesailerini Öteleme Hakkında
Öncelikle merhabalar. iyi bayramlar..
bildiginiz üzere bugün bayram arefesi ve önümüzdeki 3 gün ve bugün resmi tatil olarak kabul edilmekte..
Gayet kurumsal Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında yaklaşık 1700 işyeri olan ve herkezin bildigi ve hayatında en az bi kere girip çıktığı sendikası ve sosyal hakları vs. olan bi mağazada yaklaşık bir yıldır çalışmaktayım.. Resmi tatil günlerinde çalışmalarımın karşılığı bugüne kadar mesai olarak ödendi..
Benimle sorumlu olan yöneticim benim bayram arefesi ve bayram 1.2.3. günleri çalışmamı istedi ve bu günler için normal çalışma ücretimin 2.5 katının bana ödeneceğini söyledi bende kabul ettim.. bi kaç gün kala ise genel müdürlükten kardan zarar ettikleri ve bu sene ramazan bayramı, 29Ekim Cumhuriyet Bayramı, ve Kurban Bayramı için bayram mesaisi ödemeyeceklerini bunun yerine çalışılan her 1 gün karşılığı 2.5gün olarak bakiye izin olarak işyeri sicilimize alacak olarak yazılacağını işten çıkarken bu tutarın tarafımıza ödeneceği tarzında bi açıklama yapıldı.. Sicilimize izin olarak yazılacak olan bu günleri dilerse yöneticilerimizin izin olarak kullandıracagı bilgisi verildi.. bağlı bulunduğumuz sendika ise durumu direk kabul etti ve işçilerin bi problem çıkarmaması istendi.. hatta ve hatta bize açıklma yapan yöneticilerimizin bize "işyerimizin 50nin üstünde avukatı var yaş tahtaya basmazlar sen ne zannediyorsun" demesi ise tamamen moral bozucu bi durum oldu..
kısa ve öz olarak ; yapabileceğimiz nedir? bu durumda bi hakkımız var mı?
Şimdiden teşekkür ederim.. iyi çalışmalar..
Cevap: Bayram Fazla Mesailerini Öteleme Hakkında
kabul etmeyip çalışmayabilirsiniz çalıştığınız iş karşılığı ücret isteyebilirsiniz ya da işverenin dediğini yapabilirsiniz. hangisi işinize geliyorsa onu yapın. Size zorla istemediğiniz bir şeyi yaptırmaya 50 değil 50 milyon avukatı olsa bile yaptıramazlar.
çalışmayı mecbur kılıp çalışılmadıgında ise farklı şubelere sürgün tehtidi var ortada.. bugun bayramın 2. gunu 3 gündür mesasiz çalışmaya mecbur kılındık resmen.. işveren bu şekilde bi uyguama yapma hakkını kendinde bulabiliyorsa ne güzel..
yapılabilecek bişey yoktur diyorsunuz yani ?
ben size 3 yol söyledim birini seçebilrsiniz. madem çalışıyorsunuz o zaman mesailerinizin karşılığı olan ücreti isteyin vermezlerse dava açın.