Cevap: Ölümlü trafik suçu
Başınız sağolsun.Siz davacı olsanızda,olmasanızda kamu davası devam eder.Davanız çok karışık değil gibi.Sürücü kazayı olduğu gibi anlatmış.Ceza davasında şikayetçi olursanız,daha fazla ceza almasını sağlayabilirsiniz.Güveneceğiniz bir Avukat ile hukuk-i mücadelenize devam etmeniz menfaatinize olur.Ayrıca bütün davalara girmenize gerek yok.Bu konu hakkında üstadlar daha faydalı bilgiler verebilir.Kazanın olası kasta girip,girmediği değerlendirilmesi lazım.Olası kastın cezası çok ağır.Aşacağınız tazminat davasında,sürücü,sigorta ve işletenine dava açarsınız.Manevi tazminat davasının sigorta ile alakası yok.Hak kaybına uğramadan Avukat desteği alın.Bir an önce dosyanızı incelesin.Sürücü tarafı ile anlaşıp anlaşmamak size kalmış.
ölümlü trafik kazası her halükarda taksirle ölüme sebebiyet vermekten dava açılır.1 haziran 2005 tarihinde itibaren şahsi dava diye birşey olmadığından tüm davalar kamu davasıdır.bu sebeple siz davaya katılsanızda katılmasanızda şöfor bu suçtan ceza alacak.ancak şikayetçi olup olmamanız, suçun bilinçli taksir/olası kast kapsamında olup olmaması sonuç cezanın miktarını ve ertelemeye paraya çvirmeye hatta hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesi hususlarını etkileyecektir.
Hukuk davası ise aracı işleten (şöfor), malik ve sigortaya karşı açılacaktır.(maddi ve manevi taz davası olarak).av.savaş baytok
İlk duruşmada suçtan zarar gördüğünüz için davaya katılma talebinizi sözlü ya da yazılı olarak hakime söyleyin. Böylece açılan davada taraf olma hakkınız olacaktır. Davayı takip etmeniz açacağınız tazminat davalarında lehinize olacaktır.
Oluşa göre olayda en azından bilinçli taksır var görünüyor. Bu durum uzman bilirkişi raporu ile ortaya çıkacaktır.
Maddi manevi tazminat taleplerinizi sanık, aracın maliki ve sigortalarına yöneltiniz. Ancak aracın ZMSS'si (halk arasında trafik sigortası) manevi tazminat taleplerini karşılamamaktadır. Başınız sağolsun.
Cevaplarınız için Hepinize ayrı ayrı teşekkürler.........
Dava sonucu ne oldu acaba?
Büyük ihtimal ceza davası 1 sene içerisinde sonuçlanmıştır.Bir taraf temyize göndermiş ise daha sonuçlanmamıştır.Ben yargılandığım zaman son mahkeme 2010 mayıs ayında sonuçlanıp temyize göndermiştik.Daha gelmedi temyizden 2 sene dolacak yakında.
Sayın çarşambali Faruk sizin yaşadığınız ölümlü trafik kazasini hakkindaki paylasimlarinizi yaklaşık 2 yıldır takip ediyorum benimde ceza davam karara çıktı hagb karari verildi avukatim beraat bekliyordu .ama kesinleşmedi henüz sizin tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum.. Yaşanan veya yaşanacak süreç hakkında gerçi bende 2 yıldır uğraşıyorum bı avukat kadar bilgi sahibi oldum bu konuda .cok zor bı süreç iki taraf icinde allah kimseye yaşatmasın