İşten çıkarıldım kıdem ve ihbar tazminatı alabilir miyim??
Ben bir firmada özel güvenlik görevlisi olarak 4 yıldır çalışıyordum. Güvenlik kimlik kartları 5 yılda bir yenilenmek zorunda olduğunu tarafıma bildirdi. Fakatkimlik kartı ücretini yenileyecek para bulamadım ve yenileyemedim. BU konuda savunmam istendi. Maddi imkanlardan dolayı kimlik kartı yenileme ücretini ödeyemediğimi bildirdim. Bu konuyu da iş kanunun 25. maddesi II. fıkrasını (h) bendine bağlayarak kıdem ve ihbar tazminatı vermeden iş akdim fesh edildi. İŞ akdi fesih bildirimi yazılı yapıldı ancak ben kabul etmeyerek imzalamadım. Yargı yoluna başvurarak kıdem ve ihbar tazminatını alabilmem sözkonusu mu??
Teşekkürler!
Cevap: İşten çıkarıldım kıdem ve ihbar tazminatı alabilir miyim??
Öncelikle iş aktinizin feshedildiğine ilişkin ibranamede sizin de imzanız olmak ve belgede belirtilen unsurları kişisel olarak kabul ettiğinizi beyan etmiş olmanız gerekmektedir.Eğer 4857 sayılı iş kanunu md.25 işveren haklı sebebe dayanarak iş aktinizi feshetmişse sözleşmenizi fesheden işveren olduğu için ihbar tazminatı talebinizi ileri sürebilirsiniz.(md.17 e göre 8 haftalık ücretiniz kadar ihbar tazminatı alacaksınız.)Kıdem tazminatı konusunda ise -1- yıldan fazla çalışmak ve kendi isteğiyle işi bırakmamak şartlarının varlığı halinde bu tazminatı talep edebilirsiniz.Ancak ahlak ve hüsnüniyet kurallarına uymamak sebeiyle fesihte kıdem tazminatı talep edilemez.Eğer bu şartları taşıyorsanız kıdem ve ihbar tazminatı talep edebilirsiniz.Eğer kıdem tazminatınız noter kanalıyla çekeceğiniz iyiniyet süresi içinde ödenmezse açacağınız iş mahkemesindeki davada bu tazminatınız en yüksek mevduat faizi üzerinden verilir.
Ben iş akdinin fesh edildiğine dair ibranameyi imzalamadım. Bu herhangibir sorun oluşturur mu. Fesih ibranamesinde bildirimsiz ve tazminatsız olarak feshedilmiştir olarak kaleme alınmış.
Sizin ibranamede imzanız olmadan belirli şartlar konulmuş olması durumunda bunu kabul ettiğinizi beyan etmediğiniz için geçerli olmayacaktır.Sizin durumunuzu teyit eden ve şartları kabul eden imzanız olması zorunludur.Sakın imzalayacağınız branamedeki şartları okumadan imzalamayın.Çünkü aksi takdirde bu çok sık rastlanan işveren hilesi karşısında işçiler iş mahkemesinde hernekadar kandırıldığını ifade etse de ortada resmi bir belge olduğu için zarara maruz kalmaktadırlar...Siz bu alacaklarınızın belirlenen sınırlı bir sürede tarafınızı verilmesi için noter kanalıyla bir ihtarname çekin ve ödenmezse iş mahkemesine dava açın..
Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Ellerinize sağlık!!
Alıntı:
Eğer 4857 sayılı iş kanunu md.25 işveren haklı sebebe dayanarak iş aktinizi feshetmişse sözleşmenizi fesheden işveren olduğu için ihbar tazminatı talebinizi ileri sürebilirsiniz.
Sayın kaosteorisi,
25. madde ihbarsız, önelsiz derhal fesih hakkı tanıyan bir maddedir. Bu sebeple 25.m.'ye dayanarak işverenin iş akdini feshi işçiye ihbar tazminatı talep hakkı vermez.
Sayın Temel haklısınız sanırım krıştırmışım bu hususta düzeltme yaptığınız için teşekkür ederim.Sanırım hızlı ve dikktsiz okuduğumdan yanlış anlamışım kusura bakmayın..İhbar Tazminatının yasal dayanağı 4857 sayılı yasanın 17. maddesidir. Madde; "Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır." hükmüne yer vermektedir. İhbar tazminatının söz konusu olabilmesi için varlığı gerekli husus; İş akdinin ihbar önellerine uymaksızın feshedilmesidir. Yasanın maddesinde İŞÇİ tabiri değil İHBAR ÖNELİNE UYMAYAN TABİRİ kullanılmaktadır. Dolayısıyla eğer koşulları varsa işveren de ihbar tazminatı talep edebilir; ancak haklı nedenle fesih durumunda ihbar önellerine uymama gibi bir durum söz konusu değildir. Dolayısıyla 25. madde gereğince iş akdini fesheden işveren ihbar tazminatı talep edemez.
Sayın Hüseyin kardeşim özür dilerim biraz dikkatsiz okuduğum için hangi maddeye dayanark feshettiğini anlayamamışım.25.md ihbarsız haklı sebebin ispat edilmesiyle ihbarsız işverene feshetme hakkı verir.Sadece kıdem tazminatı talebinizi ileri sürebilirsiniz.İyi Günler..
Alıntı:
hsynctrz rumuzlu üyeden alıntı
Ben iş akdinin fesh edildiğine dair ibranameyi imzalamadım. Bu herhangibir sorun oluşturur mu. Fesih ibranamesinde bildirimsiz ve tazminatsız olarak feshedilmiştir olarak kaleme alınmış.
Bu bir ibraname miydi, yoksa ihbarname mi?
bana verilen evrağın başlığı (İŞ AKDİ FESİH BİLDİRİMİ) yazıyor.