Askerlikten dolayı İş akitleri feshedilir mi?
Merhaba, kamu'da (belediye), Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünde işçi olarak çalışmakta idim. Kasım 2009 da vatani görevimi yapmak için işyerime dilekçe verdim. Dilekçede (16.11.2009)Toplu iş Sözleşmesi uyarınca aylıksız izinli sayılmamı isteyerek dilekçe verdim. Dilekçeme verilen cevapta (24.11.2009) “Askerlik Hizmetiniz nedeniyle görevinizden ayrılacağınızdan 4857 sayılı iş kanunun geçici 1.maddesine göre iş akdiniz 30.11.2009 tarihinde sona erecek olup , kıdem tazminatınız ile ikramiyeleriniz ve kullanmadığınız yıllık izinleriniz tarafınıza ödenecektir”diye cevap verildi. Ve tarafıma ben askerdeyken kıdem tazminatı ödendi. Askerlik vazifemi yapıp geldikten sonra işe başlamam konusunda dilekçe verdim. (25.05.2010)Dilekçeye olumsuz cevap verildi.(02.06.2010) Askerden döndükten sonra Belediye Başkanıyla görüştüğümde bunlardan haberinin olmadığını söyledi. Daha sonra tekrar görüşelim dedi fakat 2,5 aydır bir türlü görüşemedim.(görüştülmedim) yaklaşık 3 aydır işsizim. Tekrar başlama umuduyla işsizlik maaşına başvurmamıştım. Yeni başvurdum. İşe iade davası açabilirmiyim? Ne yapabilirim önerileriniz neler?Askerlikten dolayı insanlar işlerini neden kaybediyor?Vatani Görevimizi yaparak suçmu işledik?İşçilerin işlerine bu kadar kolaymı son verilir?teşekkürler
Cevap: Askerlikten dolayı İş akitleri feshedilir mi?
askerlikle alakalı yasalar böyle maalesef. bunda işveren kadar, çalışan insanları işinden ayrı koyan tsk nın da kusuru var elbette.
işe alımda öncelik tanınması lazım size, eğer yerinize siz askerden geldikten sonra biri alındı ise işe iade davası açabilirsiniz.