Alt işverenlik ilişkisi ve kıdem tazmınatı
mrb
İş kanununun belirlediği şekilde kurulan bir alt işveren ilişkisinde işçinin iş sözleşmesi geçerli bir nedenle fesh edildiğinde asıl işveren işçini kıdeminden tamamiyle sorumlu tutulabilinir mi. Yoksa sadece kendi işyerinde çalışılan süre üzerinden hesaplanacak olan miktardan mı sorumlu tutulmalıdır.
Cevap: Alt işverenlik ilişkisi ve kıdem tazmınatı. Çok önemli!!!
alt işverene açılan bütün davalar aynı zamanda üst işverene de açılmış sayılır iki işverende birlikte sorumludur. yalnız sizin durumunuz nedir tam anlamadım daha önce üst işverene bağlı olarak mı çalıştınız?
Alıntı:
tarık yüce rumuzlu üyeden alıntı
alt işverene açılan bütün davalar aynı zamanda üst işverene de açılmış sayılır
Bu ifade yanlış. Davada husumet yöneltilmeyen ve kararda hakkında hüküm bulunmayan hiçbir üst işveren işçi alacaklarından sorumlu tutulamaz.
Alt işveren ile üst işveren arasındaki sözleşme ile sizin iş sözleşmenizin kesiştiği dönemler için üst işvereni sorumlu tutabilirsiniz.
Alıntı:
Av.İlknur Sezgin Temel rumuzlu üyeden alıntı
Bu ifade yanlış. Davada husumet yöneltilmeyen ve kararda hakkında hüküm bulunmayan hiçbir üst işveren işçi alacaklarından sorumlu tutulamaz.
Alt işveren ile üst işveren arasındaki sözleşme ile sizin iş sözleşmenizin kesiştiği dönemler için üst işvereni sorumlu tutabilirsiniz.
ilknur hanım cvp için tşk ler amatam olarak anlayamadım.
Öreneğin 5 yıldır taşeron işçisi olarak çalışan birisinin iş sözleşmesi ,en son 2 yıldan beri çalştığı bir üst işverenin yanındayken fesh edilmiş olsa işçi üst işverenden tazminatın tamamını isteyebilirmi yoksa sadece tazminatının 2 yıla tekabul eden miktarını mı ister.
Bildiğim kadarıyla Üst işverenin sorululuğu alt işverenin sorumluluğunu geçemez ama bu durumda işçi sadece üst işverene dava açtığı düşünülürse ne olur
İşyeri devri söz konusu değilse üst işverenden sadece 2 yıllık kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz.
5 yıllık sürenin ilk üç yılı hangi üst işveren yanında geçmişse o süreye ilişkin olanı da o işverenden talep edersiniz.
Anladım çok saolun.
Ama şu ifadeniz kıdem tazmınatı için geçerli olmayacaktır heralde demi. (5 yıllık sürenin ilk üç yılı hangi üst işveren yanında geçmişse o süreye ilişkin olanı da o işverenden talep edersiniz. ) Çünkü kıdem tazminatı hakkı önceki üst işverenler yanındayken doğmamış ve durum bu iken önceki üst işverenlerden kıdem tazminatı talep edilemez demi
Olayınızı tam olarak bilemiyorum.
İşinizin niteliği, diğer üst işverenlerin durumu v.s.
Bir meslektaşımla görüşmenizde yarar var.
Alıntı:
Av.İlknur Sezgin Temel rumuzlu üyeden alıntı
Olayınızı tam olarak bilemiyorum.
İşinizin niteliği, diğer üst işverenlerin durumu v.s.
Bir meslektaşımla görüşmenizde yarar var.
:) Aslında konu benimle ilgili değil ben Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri son sınıf öğrencisiyim iş hukukuna ilgi duyuyorum ve bitirme tezimide alt işveren ilişkisi olduğu için soruyordum bu soruları.
Yardımlarınız için teşekkürler
benim ifadem yanlış değil eksik. Ben sözleşmenin kesiştiğini düşünerek ikisi birlikte sorumludur dedim ayrıca durumu tam anlamadığımı biraz daha bilgi vermesini istedim. uyarınız için gene teşekkür.