Kaparo ücreti borç sayılır mı?
merhaba evimizi alt komşumuza sattık satıştan evvel ise 2000tl kaparo aldığımıza dair sadece "2000 tl aldım" şeklinde ad soyad,tarih ve imzalı bir kağıt verdim şimdi evi alan kişiler bu kaparonun açıktan verilen bir para(borç) olduğunu ileri sürüp geri ödenmesini talep ediyorlar verdiğim bu kağıt beni herhangi bir yükümlülük altına sokar mı dava açılırsa kazanma ihtimalleri var mı ?
Cevap: Kaparo ücreti borç sayılır mı?
Merhaba. Size dava açıldığında bu parayı borç olarak değil kaparo olarak aldığınızı söyleceğenize göre; varolacak bu duruma biz hukukta "vasıflı ikrar" diyoruz. Vasıflı ikrar'da ikrar eden, karşı tarafın ileri sürdüğü ve aleyhine olan vakıanın doğruluğunu beyan etmekle beraber, karşı tarafın istemine hak vermeyen bir açıklama yapmaktadır. Başka bir ifade ile, ileri sürülen olay doğrulanmakla beraber, karşı tarafça ileri sürülenden farklı bir vasfının olduğu iddia edilmektedir. Hukuk düzenimizde vasıflı ikrarın bölünemeyeceği tartışmasız olarak kabul edildiğine göre ispat yükü de davacıda kalmaktadır.
Şöyle ki; size karşı dava açıldığında siz bu parayı aldığınızı, fakat borç olarak değil kaparo olarak aldığınızı belirtirseniz, ortaya "vasıflı ikrar" hali çıkacak ve davacı bu 2000 lirayı borç olarak verdiğini ispat etmek yükü altına girecektir.
Kaynaklar: Medeni Usul Hukuku / Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez
Medeni Usul Hukuku / Doç.Dr. Ufuk AYDIN