Kıdem tazminatı ve yıllık izin parası alabilir miyim ?
Çalıştığım yerden 1 yılımın dolmasına 15 gün kala işten çıkarıldım. Sadece ihbar tazminatı verdiler. sizce dava açsam kıdem tazminatı ve yıllık izin parası da alabilir miyim.
Not : Tek taraflı sözleşme feshi ve alacaklarıma aldığıma dair belgeleri imzaladım.
Cevap: Kıdem tazminatı ve yıllık izin parası alabilir miyim ?
Eğer iş aktinizin işveren tarafından tek taraflı olarak ve iş kanunu. md.25 te ki haklı fesih sebeplerinden biri sebeiyle feshedilmişse ihbar tazminatı almaya hak kazanırsınız.(1.5 yıldan az çalıştığınız için -4- haftalık ücretiniz tutarında).Kıdem tazminatı, tabiri caizse bir çalışanın işverene gösterdiği sadakatin ve işyerine verdiği emeğin karşılığıdır. Bilhassa uzun yıllar aynı işyerinde çalışan personel için bu tazminat, üzerine hayaller kurulmaya başlanan bir meblağa ulaşır.
Fakat burada dikkat edilmesi gereken husus, iş mevzuatına aykırı bir hareketle yılların birikiminin heba edilmemesidir. Bu yüzden, iş akdi hangi hallerde son bulursa kıdem tazminatı alınabilir, hangi hallerde alınamaz, bunların iyi bilinmesi gerekir.
* Çalışan, işveren tarafından, ahlak veya iyi niyet kurallarına aykırı bir durumu tespit edilmediği halde işten çıkarılırsa,
* Çalışan, sağlık sebepleri ya da işverenin ahlak veya iyi niyet kurallarına aykırı hareketini gerekçe göstererek veyahut da zorlayıcı sebeplerle işi bırakırsa,
* Askerlik görevi dolayısıyla işten ayrılırsa,
* Emekliliğe hak kazanır ya da emeklilik için gerekli prim gün sayısı ile sigortalılık süresini doldurursa,
* Evlendikten sonra 1 yıl içerisinde işi bırakırsa,
* Çalışan vefat ederse yine hak sahipleri de kıdem tazminatına hak kazanmış olur.
Alıntı:
hakantansel rumuzlu üyeden alıntı
Çalıştığım yerden 1 yılımın dolmasına 15 gün kala işten çıkarıldım. Sadece ihbar tazminatı verdiler. sizce dava açsam kıdem tazminatı ve yıllık izin parası da alabilir miyim.
Not : Tek taraflı sözleşme feshi ve alacaklarıma aldığıma dair belgeleri imzaladım.
1 yıldan kısa süreli çalışmanız nedeniyle kıdem tazminatına ve ücretli izne hak kazanamadığınızdan , alamazsınız.
işçi burda kıdem tazminatı alamaz çünkü 1 yılı dolmamış. ama işe iade davası açarsa dava sonunda en az 4 aylık maaş alabilir. tabii bunun içinde çalışan sayısı en az 30 olması gerekiyor. sayın kaosteorisi verdiğiniz bilgiler sayesinde bu tip sorular azalabilir teşekkürler.