Bankadan yatırılan para ve borç durumu
A şirketi Finans kurumundan kredi çekmek istiyor. Bildiğiniz gibi Finans kurumları direkt para vermiyor ve A şirketinin alacağı malı alıp ona belli bir karla satıyor ya da öyle gösteriyor. Bu durumda A şirketi B şirketini bu iş için kullanıyor. Yani B şirketinden mal alacakmış gibi proforma fatura alıyor ve Finans kurumununun B şirketine para yatırmasını sağlıyor (A'dan B'ye malın parası gitmiş gibi oluyor). B şirketi yetkilisi de bu parayı çekip bir kısmını elden A şirketine veriyor ve bir kısmını ise yine elden dekont karşılığında A şirketinin başka bankadaki hesabına yatırıyor. Kısaca A şirketi B'yi paravan gibi kullanıyor. Bir süre sonra A ile B arasında ihtilaf çıkıyor. A şirketi bu yatırdığı paradan dolayı B şirketinden herhangi bir alacak ya da hak iddia edebilir mi? Ya da bu durum nasıl ispatlanabilir?
Ek Bilgi: B şirketi kapatılacak ve kapatmada sorun çıkmadan ve ortaklara (ortağın biri A şirketinin adamı) bir problem çıkmadan kapatılmak isteniyor. A şirketi ise problem çıkarıyor.
Cevap: Bankadan yatırılan para ve borç durumu
Yaptığınız işlem öncelikle en hafif iddia ile muvazalıdır. Kredi taksitleri zamanında ödenmezse finans kurumu dolandırıcılık iddiasında bile bulunabilir.
Bu durumda A şirketi de sorumluluk altında değil midir? Bir de A şirketi proforma fatura karşılığında krediyi almış B de parayı iade etmiş. A şirketi B şirket bana mal vermedi diye iddiada bulunabilir mi? Ya da B şirketi parayı iade ettiğinden dolayı bana yanlış yere para gönderildi ben geri verdim diyebilir mi?
A nın veya B nin diyeceklerinin tek başına hükmü yoktur. Önemli olan dediklerini ıspatlayıp ıspatlayamadıklarısır. Yoksa herkes herşeyi diyebilir.