Emekli sandığı yetim aylığı
emekli sandigi yetim maaşı
sgk mevzuatıyla ilgilenen avukat veya sosyal güvenlik uzmanları yada mevzuat hakkında kesin bilgiye sahip arkadaşlardan cevaplamalarını rica ederim.
ben 1 agustos 1986 dogumlu 8 yıl emekli sandigi iştirakçisi olarak çalışıp vefat etmiş annemden yetim aylığı almakta olan, univesitede okuyan, kız çocuğuyum. bilindiği üzere 5434 sayılı emekli sandığı mevuzatında memur yetimleri sigortalı olarak çalışmaya başlasalarda yetim aylıkları kesilmiyordu.(bu arada dikkat çekmek isterim annemin emekli sandığı hizmeti 5-10 yil arasi) öğrenmek istediğim;
1)bu durum 5510 sayılı kanunlada devam ediyor mu?
2)25 yaşımı ağustos ayında dolduruyorum. eski mevuzata göre kesilmesi gereken aylığım kesilmeden yatmaya devam edecek.(çünkü fiili hizmet süresi 5-10 yil arasi olan memurun yetimleri okuyorsa 25 yaşına kadar yetim aylığı alabiliyordu) fakat şimdi yeni yasadan yararlanarak devam ederken sigortalılık konusunda 5434 sayılı kanuna tabi olarak mı devam edeceğim yoksa 5510 sayılı kanuna göre mi? çünkü internette yaptığım araştırmalarda hizmet süresi 10 yıldan fazla olan iştirakçilerin hak sahiplerinin durumları hala 5434 e göre değerlendiriliyor. ama hizmet süresi 5-10 yıl arası olanlar için ayrıntılı bilgi bulamadım.
uzun lafın kısası 25 yaşımı doldurduktan sonra,bir yandan 8 yıl çalışıp ölen annemden hakettiğim yetim maaşını alırken, bir yandanda sigortalı olabilir miyim?
Cevap: Emekli sandığı yetim aylığı
Bu durumdaki arkadaşlar banada yardımcı olurmusunuz