Cevap: Yazılı ihtar yardım
mola hariç diğerlerini yok say bişey olmaz
peki diğer sorum yani bu ihtarın limiti nedir
yaptıklarınız süreklilik gösterirse ve siz kasıtlı yapıyorsanız bunu kullanabilir ama kullanmayadabilir.
Alıntı:
misafir35 rumuzlu üyeden alıntı
peki diğer sorum yani bu ihtarın limiti nedir
Sözleşme feshi için ihtar sayısın limiti diye bir şey yok, önemli olan ihtarın içeriğinin sözleşme feshine imkan tanıyacak sebep olup olmadığıdır.
Ayrıca işverenin konuyu öğrendikten sonra 6 günlük hak düşürücü süre içinde fesih hakkını kullanması gerekir, 6 gün geçtiğinde gene feshedebilir sözleşmenizi , kıdem -ihbar tazminatlarınızı ödeyerek.
hukukçu değilim ama 4857 iş kanunu 25. maddesini (işverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı) okumanızı öneririm
Bildiğim kadarıyla aynı konudan 3 kez Yazılı veya sözlü ihtar alırsanız bu sizin işten çıkartılmanıza neden olur.Ama söylediğiniz çay molası dahil şu anda çalışmış olduğunuz işyeri bu ihtarlar ile sizin işinize bir son veremez.Şu anda aynı dertten bende muzdaribim:)
Bahsettiğiniz konu hak düşürücü sürelerle ilgili bir konudur. İşverenin disiplin cezası verme hakkı 6 işgünü ve herhalde 1 yıl sonunda sona erer. Bahsedilen durumda ihtar bir cezadır. 1 yıllık hak düşürücü süre geçmemiştir. Ancak 6 günlük hak düşürücü sürenin geçip geçmediğini öğrenebilmek için, işverenin cezayla ilgili kovuşturma yapıp yapmadığı yaptıysa bunun ne kadar zaman aldığı önemlidir. Hak düşürücü süreler özellikle iş sözleşmesinin feshinde önem arz eder ve mahkemece kendiliğinden dikkate alınır. Hak düşürücü sürenin geçmesinden sonra yapılan fesihlerde fesih haksız fesih olarak addedilir. Buna göre işçnin ihbar ve kdem tazminatı hakkı doğar. Ancak verilen ihtar cezası veya cezaları tekrar ettiğinde (örneğin 3 kere tekrar ettiğinde 4. fesih gerektiriyorsa) daha önce verilen ihtarların da yasaya uygunluğunun incelenmesi gerekir. Özet olarak her halde işverenini ihtar vermesi veya sözleşmeyi feshetmesi yasal düzenlemelere göre mümkündür. Ancak yasaya uygun olamayan hallerde işverenin katlanmak zorunda kalacağı ihbar ve kdem tazminatı yahut diğer şartlar gerçekleşmişse işe iade gibi hukuki yaptırımlar söz konusu olabilecektir.