Kıdem tazminatı için dava açsam kazanır mıyım?
Ben 7 yıl boyunca bir şirkette çalıştım. Basın sektörü olduğu için bize süreli sözleşme imzalatıyorlardı. Ancak sözleşmeye elbetteki uyulmuyordu. Maddelerden birinde de kıdem tazminatının sıfırlandığı ibaresi vardı. Biz de mecburen bu sözleşmeleri imzalıyorduk. Ben bir ay önce işten kendi isteğimle ayrıldım. Her çıkan personele uygulanan ibraname isimli bir belgeyi kendi el yazımla yazarak imzaladım.(imzalattırıldı) o belgede her türlü sosyal hak ile ücretleri aldığım yazılıydı. Baba çıkarken en son imzalanan sözleşme baz alınarak 1,5 yıl çalıştın kıdem tazminatın var, almak ister misin dediler. Ben de almadım çünkü hakkım bu değildi. Şirketin maaşlarımızı yatırdığı kendi şahsi kartıma el koydular ve şifresini istediler. Mecburen verdim. personelden bir kişi tarafından benim tazminatın yatırıldı ve çekilerek şirket kasasına kondu.2 hafta sonra kartım verildi bana. Şimdi ben ne yapmalıyım. 7 yıllık emeğimi nasıl alabilirim ? Şirket personelinin şahitliği- ki bu çok zor olacak- ve de banka kamera görüntüleri ile ispat etmem mümkün mü? Dava açsam hak ettiğim kıdem tazminatını alabilir miyim? teşekkürler..
Cevap: Kıdem tazminatı için dava açsam kazanır mıyım?
imzaladığınız ibraname geçersiz sayılabilir kazanabilirsiniz biraz zorlanacaksınız ama deneyin. bir avukata gidip süreci başlatın.
ilginiz için teşekkürler. Denemekte fayda var şansıma artık.
ibranamede alınan miktarların net yazılması gerekiyor kıdem tazminatı şu kadar ihbar tazminatı bu kadar yıllık izin ücreti şu kadar diye ayrıca makbuz gerekiyor. bunlar yoksa kazanırsınız personelin sahitliği varsa tabi.
Kendi isteğiyle ayrılanın kıdem tazminatı hakkı yoktur.
kendi isteği ile ayrılan kim
Eğer iş aktinin sona ermesine ilişkin belgede işçinin tek taraflı olarak işten ayrıldığına ilişkin bir subjektif hüküm varsa kendi feshetmiş olduğu için ihbar tazminatı talep edemez.Çünkü işveren tarafından hükümleri belirlenen ve şahsa işten ayrıldığına ilişkin kendi el yazısıyla yazdırılmış ve imzalanmış gibi anladım ben.Eğer öyleyse sadece kıdem tazminatı talep edebilir.
Alıntı:
tarık yüce rumuzlu üyeden alıntı
kendi isteği ile ayrılan kim
İlk mesajda yazdığına göre kendi isteğiyle ayrılan, sn.melonko
Alıntı:
melonko rumuzlu üyeden alıntı
Ben 7 yıl boyunca bir şirkette çalıştım. Basın sektörü olduğu için bize süreli sözleşme imzalatıyorlardı. Ancak sözleşmeye elbetteki uyulmuyordu. Maddelerden birinde de kıdem tazminatının sıfırlandığı ibaresi vardı. Biz de mecburen bu sözleşmeleri imzalıyorduk. Ben bir ay önce işten kendi isteğimle ayrıldım. ..
bu biraz karışık gibi geldi bana ispatlayamazsa kıdem de alamayabilir soruyu bir kez daha okuyunca bu kanıya vardım
Sayın Yüce,sanırım anladığıma göre işveren işçinin bilgisizliğinden faydalanarak kıdem ve ilgili primleri talep etmeyecğini belirttiği bir belgeye imzasını zorla attırmış.Bu durumda iş mahkemesinde dava açsanız bile işveren işçinim ibranamede belirtilen şartları kabul yönünde irade beyanının imzası ile belirttiiğini ve haklarından feragat ettiğini ileri sürecektir.İşçi ise her nekadar attığı imzanın bu talepleriden feragat etmek anlamına gelmediğini bilmdeğini ve imzalamak zorunda kaldığını belirtsede iyiniyet iddiasında bulunamayacaktır.Çünkü hakim işçinin eğitim durumunu da gözönünde bulundururarak bir belgeye imza koymadan önce içeriğini kendisinin kontrol etmesi gerektiğini ve bu nedenle iyiniyet iddiasında bulunmayacağına hükmedebilir.Ancak ibranamenin imzalanması hususunda aldatma,yanılma veya manevi cebire maruz kaldığını tanıklar aracılığıyla ispatlarsa hakimin takdir yetkisini lehine çevirebilir.