Araçta (Sözde) Yüksek Sesle Müzik Dinlemeye Kesilen Ceza...!!!
Merhabalar.
Dün akşam saat 23:30 sularında aracımla trafik ışıklarında durduğum sırada trafik polisi tarafından yüksek sesle müzik dinlediğim gerekçesiyle Karayolları Trafik Kanununun 72. maddesi uyarınca 64 TL para cezası ve ayrıca 10 ceza puanı ile cezalandırıldım. Cezayı bugün itibariyle ödedim. Fakat kesilen cezanın hukuksuz olduğunu düşünüyorum. Bölge İdare Mahkemesine başvurduğumda ceza bedelinin tarafıma geri ödenmesi için nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda değerli hukukçularımızdan yardım istiyorum.
Karayolları Trafik Kanununa göre;
Madde 72-''Araçlarda ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazları yönetmelikte
gösterilen şartlara uygun olarak ve kamunun rahat ve huzurunu bozmayacak şekilde
kullanılabilir'' denilmektedir.
Ayrıca;
KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİ'nin ilgi maddesinde;
Madde 144 - Araçlarda ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazları hakkında aşağıdaki esaslar uygulanır.
a) Bunların; bu Yönetmeliğin 1 ve 2 sayılı Cetveli ile "Araçların Muayeneleri ile Muayene İstasyonlarının Açılması ve İşletilmesi Hakkında Yönetmelik" şartlarına ve ilgili kanun hükümlerine uygun olarak bulundurulması ve kullanılması ve gerekli görülenler için izin ve ruhsat alınması mecburidir.
b) Uyarı işareti olarak kullanılan ses cihazlarının;
1) Yakın ilerisi görülmeyen, kavşak, dönemeç ve tepe üstü gibi yerlere yaklaşırken gelişini haber verme, yol ve trafik durumunun icabına göre, karayolunu kullananları uyarma ve geçme halleri dışında kullanılması,
2) Kamunun rahat ve huzurunu bozacak şekilde gereksiz veya gereğinden uzun ve ayarsız olarak seslendirilmesi ile şehir içinde havalı klakson kullanılması,
3) Geçiş üstünlüğüne sahip araçlarda bulundurulması gerekenlerin, diğer araçlara takılarak kullanılması, yasaktır.
İzin ve ruhsat alınmadan, araçlarda bulundurulan veya kullanılan bu cihazlar söktürülür.
denilmektedir.
Bu maddelere göre Aracımın sadece ön kapı hoparlöründen çıkan sesin kamunun rahatını ve huzurunu bozacak seviyede olmadığını ve kanunun yoruma açık olduğunu düşünüyorum.
Örneğin;
Alkollü araç kullanma durumunda kandaki alkol miktarının alkolmetre ile yapılan ölçümlerde%0,50 promilden fazla olması durumunda,
Hız sınırını aşma durumunda ise radarla yapılan kontrollerde 90 km/h üzerindeki araçlara somut verilere dayanarak cezai işlem uygulanırken bana uygulanan durumun hukuki geçerliliği ne olabilir?
Aracımdan çıkan sesin kamu huzurunu bozacak seviyede olduğunu polis memuru neye dayanarak tespit etmiştir?
Yapılan bu haksızlığa ve keyfiyete karşı olduğum için bölge idare mahkemesine başvurmayı düşünüyorum.
Değerli hukukçularımızın görüşlerini bekliyorum...
Cevap: Araçta (Sözde) Yüksek Sesle Müzik Dinlemeye Kesilen Ceza...!!!
Bu konuda bana yardımcı olabilcek bi arkadaş yok mu????????????
Cevap: Araçta (Sözde) Yüksek Sesle Müzik Dinlemeye Kesilen Ceza...!!!
Forumda yardımlaşma ve bilgi paylaşımı sıfırmış demek ki...!