İhbarsız işten çıkarım + Eksik ve asgari ücretten yatırılan prim + Kesilmeyen ilişki
merhabalar,
Yeni girdiğim (26 temmuz) işyerinden 18 ağustosta ihbarsız işten çıkarıldım. Ama ilişiğimin kesildiğine dair bir belge imzalatmadılar. Kalan paramın maaş ödemesi yapılacagı zaman tarafıma verilecegini söylüyorlar.
Sadece 24 gün çalıştım yalnız bu ihbar tazminatı almama engel olur mu?
SGK'ya 16 gün sonra giriş yapmışlar. Bunu kanıtlayabileceğimi de düşünüyorum. Ayrıca firma SGK'ya çalışanlarını asgari ücret üzerinden gösteriyor. Bununla ilgili olarak hangi kurumlara şikayet edebilirim ve ne gibi tazminat talep edebilirim?
Cevap: İhbarsız işten çıkarım + Eksik ve asgari ücretten yatırılan prim + Kesilmeyen ilişki
İş kanunu md. 17 e göre belirsiz iş sözleşmelerinde işveren işi aktini feshetmeden önce işçiyed durumu önceden bildirmelidir.İşi 6 aydan az çalışan işçi için bildirim yapıldıktan sonra 2 hafta sonra akit fesholmuş sayılır.Eğer İş Kanunu 17.mdsinde belirtilen işçiye ihbar bildirimi yapılmazsa işveren ihbar tazminatına mahkum edilir.Yani İş Mahkemesinde açacağınız bir ihtar ile işvereninizden tazminat talep edeceksiniz ve akabininde işveren yerine getirmezse dava açacaksınız.24 gün çalışmış olmanız size çalıştığınız gün sayısı kadar tazminat talep etmeniz hakkını verir.Dediğim gibi 17.md de 6 aydan az çalışan işçiler için 2 haftalık ücreti kadar ihbar tazminatı verileceği öngörülmüştür.Ayrıca ssk primlerinizin eksiködenmesinden dolayı doğan mağduriyetinizi giderebilmek ve işverenden talep edebilmek için iş mahkemesinde önce menfi tespit davası açacaksınız.Ayrıca unutmayın işten çıkarmaya ilişkin tutanağın hukuken geçerli olabilmesi için sizin de imzanız gereklidir.
Cevap: İhbarsız işten çıkarım + Eksik ve asgari ücretten yatırılan prim + Kesilmeyen ilişki
Ayrıca ilinizdeki çalışma müdürlüğünüze giderek alacaklarınızın eksik ödendiğini teyit edin ve onaylı bir belge alın.Çalışma müdürlüğünden alacağınız bu belgeyle ilamlı icra takibi başlatabilirsiniz.Ancak bence siz alacağınız olduğunu belgeledikten sonra iş mahkemesinde dava açın daha kısa sürer.