Sözleşmemde resmi tatil maddesi
merhabalar,
30 Ağustos bildiğiniz gibi resmi tatil. ve ben çalıştığım şirkette bu tarihte çalışmak istemiyorum. Patronumuz çalışıcaz geleceksiniz diyor.
Sözleşmemdeki maddeyi buraya yazıyorum.
2-)Çalışan, işverence talep edildiği taktirde, mevzuatta ulusal bayram ve genel tatil günleri sayılan günlerde çalışmayı kabul eder ve taahhüt eder.
Şimdi sözleşmemdeki bu madde geçerli bir maddemidir? bir hak elde etme şikayet etme hakkım varmıdır?
Şimdiden çok teşekkürler...
Cevap: sözleşmemde resmi tatil maddesi
imzaladıysanız geçerlidir. İmzalarken bu maddenin üzerini çizmeniz gerekiyordu.
MADDE 44. - Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.
Bu günlere ait ücretler 47 nci maddeye göre ödenir.
MADDE 47. - Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.
Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretleri işverence işçiye ödenir.
sözleşmeyle onayı almışlar. çalışmak zorunda eğer bu maddenin üzerini çizmiş olsaydı çalışmak zorunda kalmayacaktı. işverenler bunun için hep işçinin onayını daha işe başlamadan sözleşmeyle alıyorlar. işçide işe girmek için mecburen imzalıyor. bu maddelerin üzeri çizilmesi gerekiyor. aksi takdirde çalışmak zorunda kalıyorsun.
anladım. o zaman mecburen çalışacagız. teşekkür ederim herkese.
son birşey daha sorucam. az önce patronumla kavga ettik. madem çalışıyoruz ki sözleşmede var mecburen çalışıcaz dedim. o zaman dedim günlük maaşınım 2katını vermek zorundasınız dedim. hatta kanunda yazanlarıda gösterdim kendisine. bana gelmiş burda bizim şirketin kanunları geçerli ben bu güne kadar vermedim halada vermem diyor. Şirketin kanunları geçerli ne demek? Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını hiçe sayıyor resmen. bu ücret konusunda ne yapabilirim. kime şikayet edebilirim?
bölge çalışma müdürlüğüne şikayet dilekçenizi iletin. bir örneğinide patrona verin yeterli olur