İş koşullarında ve yerinde değişiklik
4 yıldır bir x firmasında yönetici olarak çalışmaktayım. Haftada 2 gün 10:00-19:00 ile haftada 4 gün 15:00-24:00 saatleri arasında hafta sonu da dahil olmak üzere çalışıyorum. Ve hafta arası 1 gün izin kullanıyorum. x firmasının ortaklarına ait y firmasında ( farklı kurumlar) aynı şehir içinde farklı bir yerde , haftanın 6 günü 15:00-24:00 arasında çalışmam istenmektedir. Kurumların özellikleri ve iştikal konuları farklıdır. Sormak istediklerim:
1) İş akdim x firmasında bitirilerek y firmasına geçişim aşamasında kıdem tazminatı alabilir miyim?
2) y firmasında çalışmaktan imtina ederek haklı olarak iş aktimi feshedebilir miyim?
saygılarımla
Cevap: İş koşullarında ve yerinde değişiklik
İş koşullarının ağırlaştırılması ve kademe düşürülmesi gibi sebepler iş aktini feshetmek açısından İŞ Kanunu md.22 ye göre haklı sebeplerdendir.Eğer bu haklı sebebinizi ispat ederseniz kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı talep edebilirsiniz.
Size örnek içtihat sunabilirim.Eğer kişinin sosyal ve kişisel mevkiine uymayan bir kademe düşürülmesi veya işe verilmesi haklı bir iş aktini fesih sebebidir.
1-Yrg. 9. HD 7.12.1995, 95/20913-35276: "Gece vardiyasında çalışan işçilere iş yerinde üç saat istirahat verilmekteyken bu uygulamanın işveren tarafından tek yanlı olarak bir saate indirilmesi, iş şartlarının işçi aleyhine değiştirilip ağırlaştırılması olarak kabul edilmektedir."
2-İşyerinde usta olarak çalışan işçinin bulaşıkçılığa verilmesi üzerine işi bırakıp hizmet akdini ... haklı kabul edilmektedir." 6.11.1995, 95/12937-33424.
Alıntı:
dunyaalemcan rumuzlu üyeden alıntı
4 yıldır bir x firmasında yönetici olarak çalışmaktayım. Haftada 2 gün 10:00-19:00 ile haftada 4 gün 15:00-24:00 saatleri arasında hafta sonu da dahil olmak üzere çalışıyorum. Ve hafta arası 1 gün izin kullanıyorum. x firmasının ortaklarına ait y firmasında ( farklı kurumlar) aynı şehir içinde farklı bir yerde , haftanın 6 günü 15:00-24:00 arasında çalışmam istenmektedir. Kurumların özellikleri ve iştikal konuları farklıdır. Sormak istediklerim:
1) İş akdim x firmasında bitirilerek y firmasına geçişim aşamasında kıdem tazminatı alabilir miyim?
Kıdem tazminatı alıp almayacağınız tamamen nakildeki durumunuzla ve x,y, şirketleri arasındaki ilişkiyle ilgili.
Bir sözleşme ile y şirketine geçtiğiniz takdirde x şirketindeki kıdemlerinizin de hesap dahili tutulmasına yönelik düzenleme getirebilirsiniz. Y şirketiyle geçici bir iş ilişkisi kurulacaksa, her iki işveren de bu iş ilişkisi süresince ücret ve sair alacaklarınızdan sorumlu olacaktır.
Kıdeminizin x şirketine girişinizden itibaren hesabına yönelik bir sözleşme olmayacaksa, x ve y arasında bir işyeri devri söz konusu değilse, alt-üst işveren ilişkileri yoksa x şirketince sözleşmeniz feshedilmekle kıdem tazminatına elbette hak kazanırsınız.
Alıntı:
2) y firmasında çalışmaktan imtina ederek haklı olarak iş aktimi feshedebilir miyim?
Hayır, Y firmasında çalışmak istemiyorsanız (son bir yıl içinde x ile yaptığınız bu doğrultuda sizin kabulünüzü içeren bir sözleşme yoksa) kimse sizi çalışmaya zorlayamaz. Size bunu teklif ettikleri tarihten itibaren 6 işgünü içinde bunu kabul etmediyseniz reddetmiş addedilirsiniz. Bu durumda x işvereniniz geçerli sebeple iş akdinizi feshedebilir ki, her türlü tazminat hakkınızı da ödemek zorundadır.