İstifa etmek için öncelikle ne yapmalıyım?
1 senedir çalışmakta olduğum işyerimden maaşımın her ay geç ödenmesinden dolayı ayrılmak istiyorum ssk girişimde 13 gün geç yapıldı yıllık iznimide kullanmadım bu haklarımı almak için öncelikle işyerime bi dilekçe mi yollamam gerekiyor yoksa direk noter aracılığıyla mı haklarımı almalıyım?
Cevap: istifa edicem öncelikle ne yapmalıyım ??
aynı sorunu bende yaşamaktayım arkadaşım ne yapmamız hakkında önerileriniz için şimdiden teşekkürler
Öncelikle istifa olarak nitelediğiniz subjektif nitelemenin hukuki süreci fesihdir.Eğer noter kanalıyla iş akdinnizi feshetmeyi düşünüyorsanız notere gidin ve istifa gerekçelerinizi bildirin.Noter hazırlayacağı bildirimde istifa sebeplerinizin İş Kanununmd.22 de belirtilen haklı fesih sebeplerinden biri olup olmadığına bakarak işverene tebligat çekecektir.Eğer iş kanununda belirtilen haklı fesih sebeplerine dayanırsanız işverenden kıdem/ihbar tazminatı vs. talep haklarınızı ileri sürebilirsiniz.İş Kanunu md.22 de belirtilen haklı sebeplerden bazıları kademenizin düşürülmesi ağır işlerde çalıştırılmak,öngörülen tarihten itibaren 20 gün geçmesine rağmen maaşınızı tahsil edememeniz vs. kanuni sebepler size kıdem tazminat isteme hakkı verir.Ancak şunu belirtmek gerekir ki eğer iş yerinde çalışma tarihinizden itibaren -1- yıl geçmemişse yıllık izin kullanma hakkınız yoktur.Ayrıca bir yandan çalışıp bir yandan bu süre içinde işverenden iş arama müddeti talep edebilirsiniz .İlgili maddeyi sunuyorum.Kolay gelsin...
MADDE 27. - Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.
İşveren yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücret işçiye ödenir.
İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı öder.
maaş bordrosuna temmuz ayında imza atmadık ve ağustos bitmek üzre hala imza atmadık şirketler ayın kaçına kadar bu evrakları imzalatmaları gerekiyor
Cevap: İstifa etmek için öncelikle ne yapmalıyım?
Ay sonu geldi maaştan haber yok diğer ayın maaşı neredeyse yaklaştı şirkete istifa yazısı vermeden direk noter kanalıylamı istifa çekeyim.
Eğer maaşınızın kararlaştırılan tarihten itibaren 20 gün geçtikten sonra hala verilmemişse bu iş aktini haklı feshetme sebeplerinden sayılır.20 gün..
Sayın eflatun şeker,
Dün gece aynı sorularınızı uzun uzun yanıtladım. Neredeyse 3-4 saatimi sizin sorularınıza tahsis ettim. Şimdi ben size hiçbir cevap yazmamışım gibi sorularınızı yeniliyorsunuz. Vaktime yazık ettiğimi düşünmemek için hiçbir sebep yok.
Sayın kaosteorisi,
İş akdinin işçi tarafından haklı nedenle feshini düzenleyen madde İş K. 22 değil 24 olsa gerek. Başka başlıklardaki yazılarınızda da aynı maddi hatayı gördüğümden, okuyucularımızı yanlış yönlendirmiş olmamak için affınıza sığınarak düzeltmenizi rica edebilir miyim.
Ayrıca, iş akdini haklı nedenle de olsa işçi feshediyorsa ihbar tazminatına hak kazanmaz.