Eski işyerim ihtarname göndermiş
Merhaba,
2 sene boyunca analist olarak çalıştığım AAA yazılım firmasından organizasyondaki sıkıntılar sebebi ile ayrıldıktan sonra aynı sektörde rakip olarak değerlendirilebilecek başka bir firma olan BBB de aynı posizyonda görev almaya başladım. Tahmin edebileceğiniz gibi AAA firmasında işe girebilmek için imzalamak zorunda olduğum sözleşmede "rekabet" ile ilgili maddeler de vardı.
AAA firması bu maddelerin ihlali ile ilgili olarak tarafıma bir ihtarname göndermiş...
Sözleşmenin ve ihtarnamenin ilgili bölümlerini aşağıda gönderiyorum.
Sözleşmedeki ilgili madde şu şekilde,
Personel AAA şirketinde görevli olduğu müddetçe veya AAA dan ayrılışını takip eden bir yıl içinde,
aa) AAA nın müşterilerinde bir görev veya hizmet almayacağını, müşterilerdeki AAA ürünlerine herhangi bir destek vermeyeceğini
bb) AAA nın geliştirdiği ürünlerle rekabet eden BBB,CCC,DDD ünvanlı şirketlerde görev almayacağını, dolaylı ya da dolaysız ortak olmayacağını kabul ve taahhüt eder.
İhtarnamede ise;
yukarıdaki taahhütten bahsetmiş sonrasında ise,
3) Muhatap AAA daki görevinden ayrıldıktan kısa süre sonra AAA nın ürünleri ile rekabet eden BBB şirketinde çalışmaya başlamış ve sözleşmedeki ilgili maddedeki taahüdünü ihlal etmiştir.
4) Muhatabın iş sözleşmesindeki taahüdünü ihlal eden bu duruma derhal son vermesini, devamı halinde ve/veya "XXX" ürünü ile ilgili analiz dökümanı, tasarım dökümanı, program kodu, her türlü proje dökümanı vs. nin tamamen veya kısmen kopyalanmış olması durumunda her türlü zararımızın tazmini için tüm hukuki ve cezai yollara başvuracağımızı ihtaren bildiririz.
şeklinde bir ibare mevcut...
Bu ihtarnameye cevaben bir aksiyon almam gerekiyor mu ?
Beni yeni iş yerimde huzursuz ettikleri ve "Rekabetten Yıldırma" davranışında bulunduklarından dolayı benim bir tazminat davası açıp kazanma şansım olabilir mi ?
Ayrıca beni tecrübenizle birkaç konu hakkında aydınlatırsanız sevinirim...
Olur da bu ihtarnamenin ardından bir dava ile karşı karşıya kalacak olursam...
1) İş sozleşmesindeki "rekabet" ile ilgili bu madde, anayasadaki ve insan haklarındaki "çalışma özgürlüğü" maddeleri tarafından ezilmez mi ?
Bir kurum, bir sözleşmeyle benim çalışma özgürlüğümü elimden alabilir mi ? Neticede benim eğitimim, tecrübe ve uzmanlık alanım bu iş... Bu sektördeki bir firmada çalışmak durumundayım...
Bu ihtarnamenin ardından açabilecekleri dava BBB de çalışıyorum diye mi yoksa "sözde" ürünü kaçırıyorum diye mi olabilir ?
2) Bahsi geçen sözleşmede deneme süresi "3" ay olarak belirtilmiş. İş kanununa göre maks. "2" ay olabiliyormuş anladığım kadarıyla (toplu sözleşme vs. yok) bu madde sözleşmenin tamamını geçersiz kılar mı ?
3) İhtarnamede bahsettiği "XXX" ürünüyle ilişkili olduğuma dair hiçbir belge yok... Proje tübitak projesi... o proje listesinde benim adım yok... son son benden habersiz bildirimde falan bulundularsa da benim imzam vs. Yok...
4) Kendileri de sözleşmede gidemezsin diye yazdıkları BBB ve CCC den son 1 senede adam alıp çalıştırdılar...
5) Resmi maaşıma 2 yıldır hiçbir zam yapmamış olmaları bir artniyet göstergesi sayılabilir mi ? (performansımla ilgili bir uyarı vs. verilmedi)
6) Son aylarda 2 si 10 yıllık olmak üzere 4-5 eleman istifa etti... (bu şirket içindeki huzursuzluk dava açılırsa benim lehime bir durum mudur ? )
Ek bir bilgi olarak, bahsi geçen "xxx" ürününün kopyalanması vs. ile ilgili en ufak bir düşüncem dahi olamaz...
kendilerine de ihtarname yollamalarından önce bir kardeşleri olarak sözümün teminat olduğunu ,böyle bişey olmayacağını ifade etmeme rağmen böyle bir davranışta bulundular...
Sanıyorum iş hukukunda çok basit bir konudur ancak, sicil kaydı almak dışında adliyeye uğramamış biri olarak huzursuzluk veren bir durum.
Yardımlarınız ve yorumlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim..
Sevgiler...
Cevap: Eski isyerim ihtarname gondermis... Yardim ricasi...
Rekabet yasağı ile ilgili bazı genel bilgilere ulaştım... Fakat, hukuki yorumlar konusunda kendimi çok başarılı görmediğimden genel bilginin yorumlanması konusunda kıymetli yardımınıza ihtiyacım var.
Örneğin,
Dava açılması durumunda,
1) Hiçbir şekilde performansımla ilgili bir uyarı yazısı vs. gelmemiş olmasına rağmen, maaşıma 2 yıl boyunca zam yapılmamış olması benim açımdan haklı bir fesih nedeni sayılabilir mi ?
2) Coğrafi bir bölge belirtmek yerine, BBB, CCC şeklinde şirket isimlerinin yazılmış olması ne ifade etmektedir ? Coğrafi bölge belirtme kuralı yerine getirilmemiş sayılır mı ? Benim mesleki yeteneklerim, BBB ve CCC şirketlerinde çalışmamı gerektiriyorsa. Buralarda çalışamıyor olmamdan doğan zararımı kim karşılayacak ? Uzman olduğum bir alanda para kazanmadan nasıl yaşayabilirim ?
3) Bu şirketin bana gidemezsin dediği BBB, CCC şirketlerinden adam alıp çalıştırması, kendi koyduğu rekabet kuralına uymadığını gösterir mi ? Etik olmayan bu durum hukuken nasıl değerlendirilir ?
4) Bir de affınıza sığınarak yine sormak istediğim bir konu anayasanın ve insan hakları bildirgesinin çalışma özgürlüğü maddeleri, benim istediğim alanda çalışmamı kısıtlayan bu kuralı ezmez mi ?
ilginiz için tekrar teşekkür ederim...
Cevap: Eski isyerim ihtarname gondermis... Yardim ricasi...
konuyla ilgili kıymetli yorumlarınızı merakla bekliyorum.
teşekkürler...