-
Sözleşme problemi
merhabalar.
ben ayın 2 sinde eski firmamdan istifa edip rakip bir firmaya geçtim yalnız yeni geçtiğim firmada rakip firmaya geçmem durumunda 65000 lira tazminat ödeyeceğim diye bir sözleşme imzaladım. ama yeni firmada problemlerim var ve eski firmam yeniden çağırdı. şimdi ben bu işten cıksam 20 gün icin bana bir hak idda edebilirlermi?
çalışma bakanlığının dediğine göre boyle bir sözleşme imzalatmaları yasal değilmiş ve dediklerine göre bana 15000 liralık bir eğitim verirlerse böyle bir tazminat hakkı iddaa edebilirlermiş. bu durumda problem yaşarmıyım dersiniz?
-
Cevap: Sözleşme problemi
Borçlar Kanunu
E - REKABET MEMNUİYETİ:
I:CEVAZI:
Madde 348 - İş sahibinin müşterilerini tanımak veya işlerinin esrarına nüfuz etmek hususlarında işçiye müsait olan bir hizmet akdinde her iki taraf, akdin hitamından sonra, işçinin kendi namına iş sahibi ile rekabet edecek bir iş yapamamasını ve rakip bir müessesede çalışamamasını ve böyle bir müessesede şerik veya sair sıfatla alakadar olamamasını, şart edebilirler.
Rekabet memnuiyetine dair olan şart, ancak işçinin müşterileri tanımasından ve esrara nüfuzundan istifade ederek iş sahibine hissolunacak derecede bir zarar husulüne sebebiyet verebilecek ise, caizdir.
İşçi, akdin yapıldığı zamanda reşit değil ise rekabet memnuiyetine dair olan şart batıldır.
-
sonuç olarak benimde anlayacağım karşılığı nedir?
-
Çalışma Bakanlığının böyle bir sözleşmenın yasal dayanağı bulunmadığını söylemesini neye dayandırdığını bilmiyorum. Ancak rekabet yasağında işveren cezai şart koyabilir bu da yasayla korunmuş bir haktır.
Sorunuza çok net yanıt vermek, bu kadar açıklamayla oldukça zor.
İnternetten Borçlar Kanunu 368.m. ve devamını okuyarak kendi durumunuza uyarlamanız daha mantıklı olacaktır,
Daha da mantıklısı, tüm detayları yüz yüze konuşabileceğiniz bir meslektaşımdan profesyonel yardım almanızdır.
-
benim iş çalışma sürem 20 gün bu kadar kısa bir süre icin oyle bir yasal hakları varmı?
cunki sgk nın yasal olarak deneme süresi vardı bildiğim kadarı ile. bu süre dolmadığı için öyle bir yasal hakları olup olmadığını öğrenmek istemiştim