İnternetten ürün satışı hakkında
suan aktif yurt dışından satış yapan web sitem mevcut;
ödemeleri bi abd bankası olan paypal üzerinden alıyorum. sitenin kurucusu yöneticisi benim ve Türkiye'de yaşıyorum, yurt dışında anlaşmalı bi ofis aracılıgıyla satılan ürünleri yine genelde yurt dışına satıyorum.
kısaca ben TR deyim ofis ingilterede, musteri genelde abd de, şimdi tr de bi bankaya sanal pos basvurusu yapmak istiyorum ama anlamadığım: gelir olarak gorunecek girdileri nasıl vergilendirmem gerekiyor.
tesekkur ederim
Cevap: İnternetten ürün satışı hakkında
Öncelikle bir şahıs işletmesi açarak vergi dairesine kaydoluyorsunuz. Ardından gelirleriniz için fatura kesiyorsunuz. Giderlerinizi de belgelendiriyorsunuz. Gelir ile gideriniz arasındaki farkında vergisini ödüyorsunuz.
cevabınız için tesekkur ederim! yanlız soruyu acıklayamadım sanırsam. şimdi pos cihazından satılan tum ürünler için fatura kesmek zorunluluğum var ; dolaysıyla tüm satılanlar gelir kaydediliyor. bunun gideri yok ki! ürün türkiye'ye girmediği için faturasını kullanmam mümkün mü ki! hediyelik eşya statusunde ingiltereden kargolanmış ürünün faturasını kime kesmeli ayrıca! tr den adama faturamı göndereyim yane! ben anlamadım bu işten bişey; şuan paypal kullanarak satış yapıyorum mesela ne fatura soran var ne vergisi var ...ilginize tesekkur ederim.
Anlayamadım. Bir husus var. Sizin mallar ingiltereden Türkiyeye hiç gelmiyorsa Örneğin ABD de satılıyorsa burada Türkiye'de vergilendirme olmaz. Bankalar ise Türkiyede kaydı olmayan kişiye pos makinası vermezler. Ancak size POS makinasını bir şekilde almışsanız Maliye sizden vergi alamaz. Çünkü Türkiye sınırlarını bir şekilde ilglendiren bir gelir ortada yoktur.
bende derdimi anlatmadım ki! benm tr sınırları içinde şirketim var diyelim ve bu şirket üzerinden pos cihazını aldım diyelim (henuz almadım ama pos cihazını almak için tabiki tr sınırları içinde kurulmuş şirketim olacak) ama mustrilerim tr sınırları içinde değil ki; ürünlerde hiç tr sınırlarına girmiyor .
sadece pos cihazını almak için şirketi kullanacam :(. ...ilginiz için tesekkur ederim
Sorunuza cevap teşkil etmiyor ancak Paypal'da ne fatura soran var ne vergi alan var demişsiniz. Bu doğru değil, Paypal ilgili ülkenin mevzuatına göre satışlarınız üzerinden vergilendirmeyi kesinti yapmak suretiyle tahsil etmekte ve yine ilgili ülke mevzuatına göre vergiyi ilgili makamlara iletmektedir. Bu da yapmış olduğunuz ticari işlemlerin mevcut durumda vergilendirildiği anlamına gelir.
Sorunuza gelecek olursak,
Gelir Vergisi Kanunu Madde 3 der ki,
Madde 3 - Aşağıda yazılı gerçek kişiler Türkiye içinde ve dışında elde et-
tikleri kazanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirilirler:
1. Türkiye`de yerleşmiş olanlar;
2. (Değişik: 19/2/1963-202/1 md.) Resmi daire ve müesseselere veya merkezi
Türkiye`de bulunan teşekkül ve teşebbüslere bağlı olup adı geçen daire, müesse-
se,teşekkül ve teşebbüslerin işleri dolayısiyle yabancı memleketlerde oturan
Türk vatandaşları (Bu gibilerden, bulundukları memleketlerde elde ettikleri ka-
zanç ve iratları dolayısiyle Gelir Vergisine veya benzeri bir vergiye tabi tu-
tulmuş bulunanlar, mezkür kazanç ve iratları üzerinden ayrıca vergilendirilmez-
ler.)
Maddeden açıkça anlaşıldığı üzere yurt dışında yaptığınız bu işlemler sebebiyle Türkiye'de de vergilendirileceksiniz. Bu konuda Paypal Türkiye ekibine mail atarak fikir edinmenizi ve prosedür ile ilgili yardım almanızı tavsiye ederim. Mümkünse Paypal mevzuatı ile ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmeniz sizin için daha iyi olacaktır.
Sitesinden bir firmanın reklamını yapan arkadaşım firmadan aylık 2-3 bin dolar para alıyor. Amerikada bir site firmada amerikan. Vergi ödeyecekmi? Öyleyse bunun vergisini nasıl ödemesi gerektiğini bilmiyor. Yurtdışı gelirlerinin oranları ile ilgli olarak, hangi miktara kadar yüzde kaç vergi ödenmesi gerekiyor. Bu konuda bizi aydınlatacak birine ihtiyacımız var.
Sözün kısası yurtdışından hesaba yüksek miktardaki düzenli girişlerden bahsediyoruz. Bir firma hey ay yatırıyor parayı.