Borçlu istihkak davası açabilir mi?
İyi çalışmalar.
Ben ailemle birlikte aynı evde yasıyorum. Eşyalar babama ait ve icra işlemi yapıldı yediemin olarak anneme bırakıldı bu durumu babama duyurmak istemiyorum.
Ben gidip istihkak davası açabiliyormuyum?
Eger eşya 3. kişide ise 3. kişi dava açabiliyor borçlu açamıyormuş. Eşya aynı anda 3. kişi ve borçlunun elindeyse ozaman borçlu istihkak davası açabiliyor diye duymuştum! Buna göre biz babamla aynı evde kalıyoruz ve eşya hem babam olan 3. kişinin elinde hem borçlu olan benim elimde bu yorum doğrumudur?
Cevap: Borçlu istihkak davası açabilir mi?
Bugün adliyeye gittim ben borçlu olarak istihkak davası açtım. Açtım derken gittim dilekçemi, eşyaların faturalarını verdim. Dilekçemde "şu tarihte eve gelindi bana ait olmayan eşyalar haczedildi yediemin olarak anneme bırakıldı icra tutanagında bu eşyalar benim değildir üstünde başka hacizlerde vardır yazıldı bu icra işleminin kaldırılmasını istiyorum" tarzında bir dilekçe yazdım. Sanırım 1 hafta içinde o dava açma talebi incelenecekmiş ve uygunluguna göre dava kabul yada red edilecekmiş! Benim açtıgım davada borçlu ben üçüncü kişi babam oldugu için ve davayı borçlu olarak ben açtığım için dava kabul edilmez diyorlar.
Bu doğrumudur? Doğru ise bundan sonra nasıl bir yol izlemeliyim?
Siz 3.şahıs yararına istihkak iddiasında bulunabilirsiniz ancak 3.şahıs da haczi öğrendikten sonra bu iddiada bulunmalı ve duruma göre (Merci kararına göre) dava açabilir. Babanız bu iddiayı icra dairesine sunup re'sen merciye gönderilip hakimin kararına göre dava açılması daha uygun olurdu.
Borçlu üçüncü kişinin yararına istihkak iddiasında bulunabiliyor burada sorun yok ama ben borçlu olarak istihkak davası açtım. Babama haciz geldigini söylemedik bu durumdan haberi yok. Söylese idik ailmiz dağılabilirdi yani babam kapısına şimdiye kadar hiç kimseyi getirtmemiş benim getirtdiğimi öğrense ne yüzüme bakar nede beni o evde tutar! Sırf bu yüzden istihkak davasını babama açtıramadım baba eve icra geldi hadi adliyeye gidip dava açalım diyemedim!
Bu istihkak davam konusunda farklı olarak nasıl bir yol izlemeliyim?
Avukat anlaşmaya yanaşmıyor ben işsizim dedikçe bana 2000 tl getir bekleyim diyor kredimi bitirdim kimse güzenip para vermiyor ne yapacağımı şaşırdım bende en azından zaman kazanıyım diye istihkak davası açtımki bu dava haklı bir dava eşyaların faturası, elektrik su faturası, tapu kaydı, bina aidat makbuzu hersey bizden yana! Zaten bende ödemeyeceğim demiyorum o benim borcum ama süre istiyorum zaten birierinden buldukça dosyama 50 - 100 tl ödeme yapıyorum.