Bliişim Sektöründeki Ödeme Sorunları
Merhabalar,
Ben bilgisayar öğretmenliği 3.sınıf öğrencisiyim.4 yıldan beri internet üzerinden profesyonel olarak web sitesi yapmaktayım,ancak hiçbir kuruluşun elemanı değilim.
Yaptığım işlerde benden fatura isteyen arkadaşlara ödeme pulu denen %5 lik tutar için bir belge veriyorum,bunuda bir muhasebeci ağabeyim teklif etmişti.
Sormam gerekenlere gelince;
-)Benim bu şekilde iş yapmam,kanın önünde bir suç teşkil ediyor mu?
-)Bu işi yaparken bazı şahıslarla ödeme sorunu yaşıyorum.Ödeme yaparken sorun çıkartan müşterilerim oluyor bunlara karşı hukuki işlem başlatabilir miyim?
-)Ödeme yapmayan müşterilerimden,msn üzerinden veya telefon ile tehdit alıyorum.Birtanesi beni dağa çıktım indim vs( teröristlerle beraber oldugunu ima ederek ) dierek üstü kapalı tehdit ediyor ek olarak.Bu şahıslara karşı davacı olabilmem için nasıl deliller gereklidir?
şimdiden çok teşekür ederim değerli yorumlarınıza..
Cevap: Bliişim Sektöründeki Ödeme Sorunları
Vergi ödemediğiniz sürece suçtur.
Şahıs şirketi kurup vergi mükellefi olmanız gerekiyor,
Fatura kesmeniz şarttır.
Aranızdaki sözleşmeye dayanarak(eğer varsa) icra takibi yapabilirsiniz,(daha sonra maliye bakanlığı ayrıca sizi rahatsız edicektir :) )
Msn delil olarak kabul görmez,telefon delilleride sms olaraksa olur, diğer türlü ses kaydı yapıp davacı olamazsınız,ancak savcılığa suç duyurusunda bulunup, telefonunuzun dinlenmesiyle resmiyete giren konuşmalar üzerinden cezai yaptırım uygulanabilir.