İngiliz Eşle Türkiye'de evlilik
Degerli Forum uyeleri ve takipcileri
Benim durumum; 2005 yilinda Calismaya geldigim Side de, turizm firmasinda rehberlik yapan ingiliz bir bayanla tanistik, ancak ilerleyen donemlerde hamile kaldi ve isin acikcasi pekte istemeyerek evlendim, sirf cocugum babasiz olmasin diye. E haliyle isteksiz bir evlilik olunca yürümesi zor oluyor cocugumuz simdi 4 yasinda, ben ite kaka bunu 4 sene sürdürdüm, ancak bundan sonra sürdürme sansimin olmadiginin farkindayim ki nitekim esimde bosanmak istiyor.
Bosanma kisimlarinda anlasiyoruz ancak cocugun velayeti konusunda sıkıntılardayız ve dolayisiyla mahkemenin cok uzamamasi ikimiz icinde mantikli,
Cocugumuz hem Turkiye hemde Ingiltere vatandasi, Burada dogdu ve burada buyudu. Cocugun ingiltereye götürülmesi durumunda Türk yapisinin dilinin ve dininin daha dogrusu kişiliginin zedelenecegi acik ki ingilteredeki cocuk ve genclerin haberleri boy boy tv lerde,
Acaba cocugun anneye verilmesini engelleyebilecek herhangi bir önlem yada tedbir alma şansım varmidir ?
Henüz basvurmadik mahkemeye ancak bosanma konusunda anlasmaya calişiyoruz, dedigim gibi tek konu cocugumuzun velayeti ve kiminle kalacagi.
Bu konu hakkinda görüşlerinizi belirtebilirseniz cok sevinirim.
Saygılar
Cevap: İngiliz Esle Turkiye'de evlilik
Avrupa'da ortak velayet var diye biliyorum. Eğer avrupada anlaşmalı boşanırsanız belki ortak velayet alırsınız.
Tesekkur ederim cevabiniz icin, Ancak biz hic birlikte Avrupa da yasamadik, yani gezmek icin gidip gelmeler disinda orda hic oturmadik, ama evliligin Ingiltere tarafindan taninmasi icinde konsolosluk araciligiyla belge yollandi tabiiki, Evlilik burda yapildi ve bosanmada burda olacak, benim derdim, Anne eger cocugu alirsa, cocugu senede ancak ya 1yada 2 kez gorebilirim o da anne nin cani isterse,
cocugun benimle kalabilmesini saglayacak bir hamle mevcutmudur acaba ?
Saygılar
Türk medeni hukukunda birlikte velayet sistemi kabul edilmediğinden dolayı boşanma ile çocuğun velayeti anne veya babadan birine verilir.Ancak genel olarak velayete ilişkin yargısal süreçte hakimi bağlayan tek unsur çocuğun menfaatidir.Dolayısıyla burada açacağınız bir velayet davasında yüksek ihtimalle çocuğun yaşı itibariyle anne şefkatine ihtiyaç duyacağı ve bu durumun çocuğun maddi ve manevi gelişimini olumsuz etkileyeceği sebebiyle anneye verilecektir.Ancak İsviçre gibi birçok avrupa ülkesinde birlikte velayet sistemi kabul edilmektedir.Bunu araştırırsanız iyi olur.İyi günler.