İade faturasının kesilmesi 8 günlük sürenin istisnasımıdır
Çalıştığım şirket bir firmadan bir mal aldı. Almış olduğumuz malın bizim ihtiyaçlarımıza cevap verip vermediği faturanın bize teslim edildiği tarihten 40-45 günden sonunda ancak belli oluyor. bildiğiniz üzere 8 gün içinde faturanın içeriğine itiraz edilmediği sürece o faturayı kabul etmiş sayılıyorsunuz. ben bu faturayı kayıtlarıma aldıktan sonra 40-45 gün sonunda bu faturaya itiraz edebilirmiyim ya da iade faturası kesersem bu sorumluluktn kurtulurmuyum..
Cevap: iade faturasının kesilmesi 8 günlük sürenin istisnasımıdır
Alıntı:
Almış olduğumuz malın bizim ihtiyaçlarımıza cevap verip vermediği
Sorun ne,iade gerekçesi ne olacak.
aldığımız mal bir kimyasal. o kimyasalın da bizim için uygun olup olmadığı ancak müşteriden sirapişin alınması, üretim sürecinin başlayıp bitmesi ve mamulün müşterinin eline geçmesinden sonra belli oluyor. buradaki konu mal işletme malzemesi yani. üretim sürecinde kullanılan bir malzeme. fakat bunun bizim ihtiyacımıza yanıt verip vermediği asıl üretim konusu mamulün müşterinin eline geçmesinden sonra belli oluyor. o da 40-45 günlük süreyi buluyor..
Faturaya 8 gün içinde itiraz edilmezse muhteviyatı kabul edilmiş sayılır. İade faturası için de aynı şey geçerlidir. Mal ve hizmet faturası ile iade faturası aynı kapsamdadır. Fatura ile satılan mal ayıplı değilse iade edilmesi ancak karşı tarafın kabulüne veya sözleşme ile olabilir. Bu şekilde kullanımdan sonra kalitesi veya kendisinden beklenen verimin anlaşılacak ürünler için sözleşme yapılmalıdır. Sözleşme yoksa mal da ayıplı değilse iade edemezsiniz.
ben şu ana kadar ttk.nın 8.günlük itiraz süresi hükmüne takıldım. yani 8.gün geçtikten sonra iade ftsı keserek ya da başka bir şeklide itiraz hakkımızın olmadığını düşündüm. anladığım kadarıyle 8.günlük süre sadece faturadaki bilgilerin fiyat ve miktar yönünden doğruluğuna itiraz hakkını belirliyor. malın ayıplı olması konusunda itirazımız 8.günle sınırlı değil. doğru mu anlamışım..