Kaçak su cezası ve Yönetici sorumluluğu
Merhaba.
Yönetici olduğum binada İSKİ bahçe sulamasında kaçak su tespiti yaptı. Kuraklık döneminde sayaç bağlı çeşmenin "bahçe sulamak yasak" diyerek sayacı sökülmüş. Akıllının biri de sayaç olmadan ucuna musluk takmış. Ben de yönetici olduğumda bunu farketmedim ve İSKİ'den görevliler gelip tespit etmişler. Cezayı kat maliklerine paylaştırdım. Ancak birkaç kat maliki cezadan biz sorumlu değiliz, ödemeyiz yaklaşımındalar. Hatta bir tanesi bu alacak için icralık olunursa, mahkemeye gidip yönetimi kaçak su kullanıp, dolandırıcılık yapmakla suçlayacağını söyledi. Ben ne dediysem ikna edemedim.
Şimdi ne yapmak gerekir? Bu şekilde bir şikayeti olsa yönetici ceza alır mı? Musluğun ne zaman takıldığı mı önemlidir yoksa kaçağın tespit edildiği zaman mı? Yoksa uğraştığı ile mi kalır?
Teşekkürler.
Cevap: Kaçak su cezası ve Yönetici sorumluluğu
Yöneticiler görevlerini yasal çerçevede yapmak durumunda olup, yaptıkları her türden iş ve işlemlerin taşınmazda ikamet edenlerin menfaatine olduğunu öne sürmek, karşılaşacakları idari ve maddi yaptırımlardan onları kurtarmaz. Dolayısıyla sizin, ortak kullanım alanlarındaki kaçak su/elektrik/doğalgaz vs. kullanarak, ilgili yasa ve yönetmeliklere aykırı davranışınıza, malikleri ortak etmek istemeniz anlamsızdır. Tesisatları kontrol etmek, kaçak olarak kullanılan ekipmanları tespit etmek, abonelik işlemlerini takip edip gereğini yaptırmak yöneticilerin görevidir.
Tesisatları kontrol etmek ve bu tip şeylerin olmaması için dikkatli olmak tabi ki yöneticinin görevidir. Ancak Ben maaşlı bir çalışan değil, gönüllü olarak bu işi yapıyorum.
Gözden kaçmış bir kaçak için (üstelik daha önceki yöneticinin yaptığı hata yüzünden) 2500 lira cepten ödenecekse kimse yönetici olmak istemez ve olmaz. Burada da daha önceki mesajlardan hatırladığım kadarıyla bu tip cezalar bile kat maliklerine paylaştırılır. Yönetici maaşlı bir çalışan ise o zaman yöneticiye hesap sorulabilir belki. Onun haricinde bu tip şeylerden kat malikleri tamamen sorumludur benim görüşümce ve bildiğim kadarıyla.
Saygılar.
Bu konuyu ,eksikliği bilipte ,kaçak kullanıma göz yummuşsanız sorumlu olursunuz.Cezai yönden.Çünkü bunun saatsiz olduğunu ,fatura gelmediğini bilmemeniz mümkün değil.
İkinci husus siz bu suyu evinizin banyosunda yada kendi özel amaçlarınız için kullanmadınız.Normal bahçe vesair için kullandınız.Yani bunu bahçenin sulanmasında kullanıldı.Benim düşüncem cezai olarak yük sizin sırtınızda ,hukuki olarak da bu binadaki katmaliklerinin yararına kullanıldığından,faturalı olsaydı ödeyeceklerinden bunu ödemek durumunda olduklarıdır.