Merhaba
1,5 senedir çalıştığım işyerimde 5. kez yazılı uyarı aldım, satış işi yapıyorum
işveren beni tazminatsız göndermekle tehdit ediyor ,konular hedef tutturmama,verilen işi yapmama gibi şeyler
neler yapabililrim ???
Printable View
Merhaba
1,5 senedir çalıştığım işyerimde 5. kez yazılı uyarı aldım, satış işi yapıyorum
işveren beni tazminatsız göndermekle tehdit ediyor ,konular hedef tutturmama,verilen işi yapmama gibi şeyler
neler yapabililrim ???
Alınan yazılı uyarı sayısı değil, uyarıya konu olumsuzluğun gerçekliği, ıspatlanabilmesi ve iş kanununda belirtilen sebeplere uygunluğu önemlidir tazminatsız fesih için.
Verilen görevi yapmamak bir sebep olabilir örneğin.
TAzminatsız sözleşmeniz feshedildiğinde iş mahkemesinde dava açabilirsiniz işe iade veya tazminatlarınızın ödenmesi konulu.
teşekkürler ama çok ucu açık bir konu
sayı önemli değil olumsuzluğun gerçekliği ? ispatlanabilmesi ? ve iş kanununda belirtilen sebeplere uygunluğu önemlidir ?
şimdi aybaşında imzalayarak aldığım hedefi tutturamam gerçeklik olabilir mi ? yada ispatlamış oluyor mu ?
ayrıca işveren zaten söyle bişeyde dedi burdan gösteririm 2 şahit attırırım imza iş biter dedi.
zaten psikolojik bir baskı var burda uyarıyı imzalamasam noterle göndereceğini söylüyor devamlı iş ile tehtid ediyor ve bu sadece bana değil diğer arkadaşlarada yapıyor işyerinde huzursuzluk hakim şuanda
17 ay oldu çalışalı burda gönderilen hiçkimseye tazminat ödenmedi "şirket prensibiymiş" ama hesap yaptığımda 3.000 tl ye yakın bir tutar yapıyor bu ve beni yeni bir iş bulana kadar idaare eder hepsini geçtim bu benim hakkım mahkemeye versem şansım nedir ???
teşekkürler
İşi bırakın, vermediği tazminatı kar olarak yazan prensipli dalkavuk işyerlerinde çalışmayın.
tavsiyene teşekkürler
prof bir cevap bekliyorum ?
konu ile ilgili hukuki bir cevabı olan var mı ???
sözleşme de performans denilen durumun tanımı bellidir , 10 satış 20 satış 1000 satış , bu şirketten şirkete sektörden sektöre değişir ,bunlarla ilgili verilecek yazılı uyarılar ,hangi sürelerde verileceği ,kaç tane verilince çıkacağınız bellidir.Sözleşmenizi gözden geçiriniz , imzaladığınız sözleşmenin şartlarını yerine getiremiyorsanız ,iş yeri haklı sebepli tazminatsız çıkarabilir , yasa da buna izin verir... İki şahit işi yerine getiremediğinizi belirtmek içindir , bunlarında imzası işi yapamadığınızı tasdikler.Sözleşmeyi gözden geçiriniz.Çıkarıldıktan sonra işe iade davası açabilirsiniz ,bu yazılı uyarılarda imzanız varsa bu kabul ettiniz anlamına gelmektedir.
İşçinin hizmet akdinin tazminatsız feshedilebileceği haller 4857 sayılı İş kanununun 25. maddesinin II numaralı bendinde sayılmıştır:
II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
a) İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.
b) İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması.
c) İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.
d) İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması veya 84 üncü maddeye aykırı hareket etmesi.
e) İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.
f) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.
g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
ı) İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyeri
h) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.
nin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.
Kalın yazılan madde sizinle ilgili olabilir...
İş kanunu md.25 e göre kanunda tahdidi olarak belirtilen sebeplerin varlığı halinde işveren kıdem tazminatı vb.vermeden işçiyi işten çıkarabilir.Ancak bu sebeplerin valrlık göstermesinden itibaren -1- yıllık süre içinde bu hakkını kullanmazsa hakkı düşer.Bu sebeplerden bazıları;uyuşturucu ve alkol kullanmak,işyerinde işlediği bir suçtan dolayı tutuklanmak veya göz altına alınmak(sadece işyerinde),işveren tarafından belirtile görevleri yerine getirmemek,ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan davranışlarda,sahip olmadığı yeteneklerin varlığını iddia etmek,işyerindeki başka bir işçiyle cinsel ilişkiye girme vb gibi durumlarda işveren tazminat yükümlülüğü yoktur.Ancak 25.mdnin 1.fıkrasında belirtilen sağlık sebebiyle işten çıkarılmalarda tazminat talebi mümkündür.Arkadaşların dediği gibi ihtar sayısından ziyade kanuni unsurların vuku bulması halinde işveren bu hakkını kullanabilir.