A ve B gurubu imza yetkisi
Merhaba.
Karşıma çok enteresan bir konu çıktı.
Ben araştırdım fakat A.Ş'lerde A ve B gurubu imza yetkisi ile ilgili herhangi bir mevzuat bulamadım.(ticaret veya borçlar hukukunda)
Yabancı şirkette muhasebe müdürü olarak çalışan biri var ve 2 kişi ile birlikte a gurubu imza yetkilisi. Muhasebe müdürü ama muhasebenin sevk ve idaresinden veya denetiminden ibaresi geçmemektedir. Fakat diğer bütün hükümleri içermektedir.
Şimdi muhasebe müdürü olduğunu ispat etmemiz mümkün müdür.
Cevap: A ve B gurubu imza yetkisi
Mevzuatta A ve B gurubu imza yetkisi diye bir düzenleme yoktur. Anonim Şirketler Yönetim Kurulu tarafından temsil ve ilzam olunurlar. Yönetim kurulu bu yetkilerini Ana sozleşmeye aykırı olmamak kaydı ile yönetim kurulu üyeleri arasında veya yönetim kurulu olmayan yöneticiler arasında dağıtabilir. Bu yetkileri işlem miktarı açısından, işlem niteliği açısından yer ve zaman açısından sınırlayabilir. Bu yetkiyeri bir veya birden fazla kişinin münferit veya müşterek imzaları ile temsil etmesine karar verebilir.
Yönetim kurulunun bu yetki devrine ilişkin kararları bir imza sirküleri haline getirilir. Üçüncü kişiler açıından hüküm ve sonuç doğurabilmesi için tescil ve ilan edilmeleri gerekir.
Cevabınızı imza sirkülerini inceleyerek bulmalısınız. Muğlak ifadeler var ise yetkinin devredilmediğini düşünmeniz sağlıklı olacaktır.