Gayrimenkul satışından elde edilen kazancın, gelir vergisi
merhabalar,
(Gelir vergisi yasasının mükerrer 86/6 maddesine göre, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle birlikte gayrimenkullerini satın aldığı tarihten itibaren 5 yıl içinde satanlar bundan doğan kazancın gelir vergisini ödeyecekler.)
Bu durum beni tam bir mağdur yaptı.
Mart 2007 de tapu satış bedeli 12.000 TL olan bir daire satın aldık, esasen 63.000 TL ödedik müteahhite. Malumdur ki, yakın bir zamanda belediyeler emlak rayiç bedellerini oldukca artırdı. Temmuz 2009 da kiracı sorunundan dolayı evi acil 62.000 TL ye sattık. Sattığımız kişiden yeni tapunun fotokopisini aldım, tapu üzerindeki satış bedeli 36.000 TL görünüyor.
Biz evi alırken konut kredisi kullandık, buna dayanarak durumu lehimize çevirebilirmiyiz.
Aradaki 24.000 TL lik farkdan dolayı oldukca yüklü bir gelir vergisi beni bekliyor olacak. Ben ki bu konulara oldukca dikkat ederim, ama gözden kaçmış işte. Daireyi gerek alırken gerekse de satarken hiç bir şekilde satış bedelini ben belirlemedim.
Evi zararına satmak bir yana resmi evrak üzerinde kar ettiğim görülmekte.
Bu durumu adaletli bir şekilde çözmenin bir yolu varmıdır acaba. Ben bu vergiyi ödeyecek geliri kesinlikle elde etmedim.
yardımlarınıza şiddetle ihtiyacım var.
Saygılar
Cevap: Gayrimenkul satışından elde edilen kazancın, gelir vergisi
Resmi tapu kayıtları kesin delildir.Bunların hükümden düşürülmesi ancak dava yoluyla olur.Eksik bildirimde bulunmuşsunuz.
Çıplak olarak 24000 bin Tl 'nin vergisini ödemeyeceksiniz.Satın aldığınız tarihten sattığınız tarihe kadar ÜFE 'artış oranlarını uygulayacaksınız.Sonrasında Bunun birde bağışık olduğu miktar var.Bir Muhasebeci veya Vergi Dairesi size ayrıntılı bilgi verir.
Kanunun yürürlük tarihi ,hangi tarihte satın alınanlara ne süre de uygulanacağı bunları da araştırmak lazım.