4 gün geçmiş senedin icraya verilmesi ile ilgili
Merhabalar ve şimdiden teşekkürler.
Baldızım adına almış olduğumuz ev için kredi+nakit olarak yapmış olduğumuz ödemeler haricinde 23.000 TL tutarında bir senet imzaladık. (kefil benim)
Bu senedin süresi 30 temmuz 2010 itibarı ile doldu (cumartesi günü). Ben evi aldığımız müteahhitten 2 ağustos itibarı ile birkaçgün süre talep etmeme rağmen yanaşmadı ve senedi cirolayıp ağabeyine verdiğini söyledi. Ben de bunun üzerine gidip bankadan tüketici kredisi çektim. sırf bu borcu kapatmak için. Ağabeyini aradığımda ise senedi avukata verdiğini ve dosyanın açıldığını, avukatla görüşmem gerektiğini anlattı. Ben de bunun üzerine avukatı aradım ve durumumuzun sıkışık olduğunu senedi işleme koymamsını rica ettim. Kendisi bana "1500 lira alırım, işlemi durdururum" dedi.
Durumu anlatmak zor oldu fakat kısaltarak ancak bu kadar oldu.
Şimdi sorulara gelince:
1. Avukatın bu şekilde bir ücret istemesi normalmidir.
2. Ben ödemek istememe rağmen icra takibi yoluna gitmeleri doğrumudur?
3. İcra takibi başlarsa ödeyeceğim miktar ne olur?(çektiğim kredinin faizi ile birlikte bankaya ödeyeceğim miktar 26000 civarı.)
4. Ne kadar sürede icra takibi sonuçlanır?
Parayı ödemek istemediğimden değil. eğer ödeyeceğim toplam tutar 26000 lira civarı ise üstüne bir de avukat ücreti ödemeyeyim. İcra dosyasının sonucunu bekleyeyim mi? İcra takibinde mahkeme sonuçlanınca bana ödemem için bir süre verilecek mi?
Çok soru sordum fakat inanın avukatları yetiştiren bir öğretmen olarak içime dokunuyor.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...
4.
Cevap: 4 gün geçmiş senedin icraya verilmesi ile ilgili...
Senediniz avukatın elinde ise işleme koyunca alacağı ücretten biraz fedakarlık yapıp istediği para normaldir. İcraya verilirseniz bu miktar bin lira daha fazla olacaktır. Bu rakam üzerinde pazarlık yapıp anlaşma yoluna gitmenizi öneririm. Senet icra takibine konulduğunda ayrıca icra harçları ve masrafları ile biraz daha borcunuz artacaktır.
Ödemek istiyorsunuz ama süre istiyorsunuz bu alacaklının insiyatifindedir. Beklemek istemeyen alacaklıyı hukuki olarak suçlamak mümkün değildir. Ancak ahlaki değerlerle insanların birbirlerine merhametle ve hoş görüyle yaklaşmaları elbette en güzelidir.
26.000TL icraya konulduğunda ödeyeceğiniz tutar 30.000TL yi bulur. İcra takibi açıldığında size ödeme emri tebliğ edilir ve 10 gün içinde ödemeniz emredilir. Ödemezseniz haciz işlemleri başlar. Geçmiş olsun kolay gelsin.