İpoteği kaldırılamayan daireler, el değiştirdi; sahibine vekalet verildi.
Merhabalar değerli hukuk severler,
Sizlere iki soru yöneltmek istiyorum.
1. İnşaat faaliyeti ile ilgili ödemelerden, mal sahibi mi, yoksa müteahhit mi mükelleftir ?
(Mal sahibi ve müteahhit farklı şahışlardır. Ödemelere bir örnek verecek olursak, çalıştırılan işçilerin sigorta ücretleri.)
2. Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin gereğince; müteahhitime, üzerinde anlaşma sağladığımız daireleri, ipotekleri inşaat süreciyle birer birer kaldırılmak üzere, ipotekli olarak verdim. Müteahhitim, hak ettiği daireleri satmak için, bu dairelerin ipoteklerini kaldırmaya kalktığında, tapu müdürlüğü, ipoteği kaldıramadıklarını söyledi. Bunun üzerine, müteahhitim bütün dairelerin mülkiyetini tekrar benim üzerime verdi ve benden, anlaşmamız gereği hakkı olan daireleri satabilmesi için yeterli derecede vekalet aldı.
Acaba, yapmış olduğumuz bu değişiklik, bana ne gibi zararlar doğurabilir ?
Çok teşekkür ederim, esen kalın.
Cevap: İpoteği kaldırılamayan daireler, el değiştirdi; sahibine vekalet verildi.
1- Sigorta ücretlerini müteahhit öder.Meğerki kat karşılığı inşaat sözleşmesinde bunu açık olarak siz yükümlenmiş olmayınız.
2.İpoteği kendiniz olur vererek kaldırabilirdiniz.Buna engel yoktur.Yani Müteahhiit anlaşma gereği olarak payına düşen daireyi alma vakti geldiğinde siz bunu kaldırıp o bağımsız bölümü yeni alıcıya devredebilirdiniz.Siz ipoteği kaldırmakla şöyle bir ince durumu atlamışsınız.
Şöyleki;
Müteahhitin hakkı anlaşma gereğince işi tamamlaması ile doğan hakdır.İşi tamamlamazsa payıan düşen bağımsız bölümlere yönelik ,müteahhidin borcu için yapılacak takipte hakkı olan dairelerin satışa ipotekli olarak çıkması ile ipoteksiz olarak çıkması arasında ,ipotekli olması sizin lehinize olan ipoteğin öncelik hakkıyla ilgilidir.Yani ipotek doymadan diğer hacizler aç kalır.
Müteahhit belki Teminat olarak hakkını gösterecekti?İpoteği gören müteahhitle iş yapacak kişi bundan kaçar.
Bunlar olasılıktır.Siz hakkı olanı müteahhite devredip ,işi tam eksiksiz teslim etmediği sürece diğer tapuları vermezseniz aleyhinize bir durum olmaz.Genel de de ipotek yapılmaz.
Fakat ipotek çok kuvvetli bir ASTIR.çOK GÜZEL BİR KİTLEMEDİR.
Cevap: İpoteği kaldırılamayan daireler, el değiştirdi; sahibine vekalet verildi.
Müteahhit işi bitirmeden tüm dairelere ilişkin satış yetkisi içeren vekalet vermişseniz hata etmişsiniz.
Alıntı:
caresizz rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar değerli hukuk severler,
Sizlere iki soru yöneltmek istiyorum.
1. İnşaat faaliyeti ile ilgili ödemelerden, mal sahibi mi, yoksa müteahhit mi mükelleftir ?
(Mal sahibi ve müteahhit farklı şahışlardır. Ödemelere bir örnek verecek olursak, çalıştırılan işçilerin sigorta ücretleri.)
2. Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin gereğince; müteahhitime, üzerinde anlaşma sağladığımız daireleri, ipotekleri inşaat süreciyle birer birer kaldırılmak üzere, ipotekli olarak verdim. Müteahhitim, hak ettiği daireleri satmak için, bu dairelerin ipoteklerini kaldırmaya kalktığında, tapu müdürlüğü, ipoteği kaldıramadıklarını söyledi. Bunun üzerine, müteahhitim bütün dairelerin mülkiyetini tekrar benim üzerime verdi ve benden, anlaşmamız gereği hakkı olan daireleri satabilmesi için yeterli derecede vekalet aldı.
Acaba, yapmış olduğumuz bu değişiklik, bana ne gibi zararlar doğurabilir ?
Çok teşekkür ederim, esen kalın.
Sayın caresiz.
Bir müteahhitzede olarak sizin neden böyle bir uygulamaya gerek duyduğunuzu anlayabilmiş değilim.?
Ne güzel bir anlaşma ile ipotek koydurmuşsunuz, size sözleşmede belirtilen teslimatını yaptımıki siz ipotekleri kaldırdınız ?
Şu anda sizin adınıza görülen bu mulkleri sizin inşa ettiğiniz görülmezmi ?
Kendinizi savunacak belgeleri çok dikkatle muafaza ediniz, konu yargıya intikal ederse belge göstermeniz gerekebilir.
Kat karşılığı inşaat sözleşmenizi tek kişi olarak yatıysanız kendinizi savunmanız kolaylaşır.
Size ait daireleri tam olarak aldıysanız; dua edin maliyenin sorgulamasına muhatap olmayasınız.
Yargıya intikal eden davamızın altı senedir takipçisi olarak hayli enteresan konularla karşılaştım, sizin konunuz çok farklı, güvene dayanan
bir durum inşallah başınız ağrımaz SAYGILARIMLA.
MÜTEAHHİTZEDE Mustafa Tatlıcı 0535 3483816.
Aydınlattığınız için çok teşekkür ederim.