Bakaya iken pasaport uzatılması ve havaalanında gözaltına ilişkin;
Merhaba,
Su anda yurdisinda yuksek lisan yapmaktayim, okulu yaklasik bir ay icinde bitirmis olacagim. Ogrenciligim sirasinda, egitim ateseliginin evraklarimi askerlik subesine postalamayi unutmasindan (ve benim takip yapmamamdan) dolayi yaklasik bir senedir bakaya durumdayim ve askerlik subesinden okulum bitene kadar Turkiye'ye donmemem tavsiye edildi ve bu sure zarfinda yurda giris yapmadim. Mahkemem iki kez ertelendi en son onumuzdeki aralik ayina ertelendi. Pasaportumun suresi ekim ayi sonu doluyor.
Bu bilgiler isiginda sorularim oncelikle;
Turkiyeye gelecek ay donersem hapise atilmak ya da gozaltina alinmak gibi durumlarla karsilasir miyim? Eger karsilasmaz isem askere aralikta normal zamanda baslamam mumkun mudur?
Bunlarin yaninda;
Su an tez yazdigim yerde bana asistan(genelde haftada 20 saat calisma ucreti odeniyor) olarak kalip kalmayacagim soruldu. Eger kalirsam pasaportumun suresi dolmadan bakaya durumunu kaldirmak mumkun mudur?
Bunun yaninda pasaportun suresi doldugu halde Almanya'da oturum uzatmak mumkun mudur? Yani oturum ve pasaport suresi iliskili midir?
Simdiden zaman ayirdiginiz icin cok tesekkur ederim,
Soner
Cevap: Bakaya iken pasaport uzatilmasi ve havaalaninda gozaltina iliskin;
Bir tavsiye veren cikarsa cok memnun olurum.
Bir avukata danistim, nasil olacagiyla ilgili bilgi vermeden 2000 lira ucret verirsem herseyin hallolacagini soyledi. Benin maddi durumum musait degil eger bir yol gosteren olursa cok makbule gecer.
Bu konuda bilgisi olan yok anladigim kadariyla. Durumumda gelisme olunca artik ben kendim bilgileri paylasirim.
Evraklarınızı kendiniz direk bağlı olduğınuz Askerlik şubenize gönderip, tecil işleminizi telefon ile yaptırın.
Yapıcağınız bunlar.Bakayada olsanız,tecil belgeleriniz şubeye ulaştığı anda tekrar öğrenci statüsüne girer ve tecilli olursunuz,aksi halde yurda giriş yaptığınız anda yakalanıp askere alınırsınız.
Bakaya suçunun cezası genelde adli para olarak çıkar, ama hakim hapis cezasınada hükmedebilir.Sivil hapisanede yatarsınız ancak sabıka kaydınıza işlenmez bu suç.
Kişisel tavsiyem hemen tecil yaptırın,aralıkda mahkemeye çıkıp durumu anlatın,hakimin insiyatifi doğrultusunda ceza almama şansınız yüksek, en kötü para ceza gelir mahkemede savunma yaparsanız.:ok(adli para cezasıda çok bir tutar değil, günlüpü 20 TL den verilecek gün sayısıyla çarpılarak hesaplanır,taksitlede ödenebiliyor)