Miras hakkı paylaşımı nasıl olur?
A- babanne
B- dede (eşi)
A ve B nin 3 çocuğu C,D,E dir. C nin de eşi ve 2 çocuğu vardır. C 2000'de vefat eder.
2008 de B, 2010'da A vefat eder. C nin çocukları ve eşi A ve B nin bıraktığı mırasın 3te birini alır mı ? ne kadar mal kaldığı nasıl öğrenilir?
bunların yanısıra A, D nin eşinin üzerine mal geçirdiği takdirde bunun bozulması için ne davası açılmalı ?
sonra 2009 da B nin kardeşlerinden biri vefat eder ve çocuğu yoktur. C'nin cocukları ondan kalan miras varlığını nereden öğrenebilir?
Cevap: Miras hakkı paylaşımı nasıl olur?
Öncelikle A ve B nin veraset ilamlarını çıkarıp mirasçıları ve mirasçılık hisselerini belirlemeniz gerekiyor. Nüfus kayıtlarına dayanarak mahkeme mirasçılıkları ve oranları belirleyecektir. Çocuksuz vefat eden kardeşin miras hakkının tamamı eşi de yoksa diğer kardeşlere geçer. Eşi varsa eşin yasal payından kalan miktar kardeşlere geçer.
Mirasçılık durumları belli olduktan sonra her bir miras bırakan için ayrı ayrı olmak üzere terekenin tespiti davası açılır. Bu davada yapılacak araştırma ile tespit edilebilen mal varlığı mirasçılar arasında payları oranında paylaşılır.
Benzer soru olduğu için ayrı başlık açmadım. A , nın 3 çocuğu B , C , D dir. B 2009 DA vefat etti ve 3 çocuğu var. A oldukça yaşlı ve bakıma muhtaç, C ve D bakıyor. A malvarlığını sağlığında mirasçılarına bağışlamak istiyor. Vefat eden B nin 3 cocugundan birisiyim. Nasıl bir işlem yapmamız lazım Nazlı Hanım.. Yardımcı olursanız çok memnun olurum. Saygılarımla,
Merhaba,
Alıntı:
A malvarlığını sağlığında mirasçılarına bağışlamak istiyor.
Bu söyleminizden şunu anlıyorum; A mirasçılarına bırakacağı mal varlığını sağlığındayken mirasçılarına paylaştırmak istiyor. Yani şu evim C'ye
şu tarlam D'ye gibi...
A'nın yaşı itibariyle temyiz kudretine haiz olup olmadığını incelemeyi gerektirir bir durum var mıdır? Yani hukuki işlemleri yapmaya elverişli şekilde akli melekeleri
yerinde midir?
Eğer bu açıdan bir sorun yoksa;
1-A isterse vasiyetname yapabilir. vasiyetnamenin noterde yapılması gerekir.
2-İsterse tüm mal varlığını istediği kişilere doğrudan tapu devri yaparak paylaştırabilir.
Ancak durmunudan memnun olmayan yani hakettiğinden az pay aldığını düşünen mirasçı olursa A'nın ölümünden sonra dava açarak tüm bu işlemlerin iptali isteyebilir ya da yasal miras hakkının diğerlerinden alınıp kendisine verilmesini isteyebilir. Bu ihtimal her zaman vardır, yaşanan pek çok olayda mirasçılardan biri/birkaçı durumdan memnun kalmayarak hukuki yollara başvurmaktadır.
Merhabalar Nazlı Hanım,
Bilgiler ve hızlı yanıt için çok teşekkürler. iş yoğunluğumdan uzun süre siteye uğrayamadım. Bahsi geçen işlemler yapılamadı. A geçtiğimiz günlerde vefat etti. Yukarıdaki soruma bağlantılı olarak; ben A için ayrıca veraset ilamı talep etmelimiyim? B için daha önce almıştım. Saygılarımla,,,