Mimarım, 3 yıl hapis yedim
yapmis oldugum binada iskan ruhsatı alındıktan musterek alanda yapılan degisikliklerden dolayı tarafıma imar kirliliginden dolayı 3 yıl hapıs cezası yedim ..
imar aykırılıkları duzelince bu ceza ortadan kalkıyormus ..aykırılıkları duzeldıp nereye muracaat edecegim ..
sikayetci belediye
Cevap: Mimarım 3 yıl hapis yedim
Türk Ceza K.
İmar kirliliğine neden olma
MADDE 184. - (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
(3) Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(4) Üçüncü fıkra hariç, bu madde hükümleri ancak belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tâbi yerlerde uygulanır.
(5) Kişinin, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar plânına ve ruhsatına uygun hale getirmesi halinde, bir ve ikinci fıkra hükümleri gereğince kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar.
İmara aykırılığı gidererek Belediyeye müracaatla bunun tespitini isteyin. Tespit sonucunda aykırılık giderilmişse Belediye bunu ilgili mahkemeye bildirmelidir.
Kanun koyucunun imar kirliliğine neden olma suçuna bu kadar ağır bir hürriyeti bağlayıcı ceza getirdikten sonra son fıkrada "...getirmesi halinde, bir ve ikinci fıkra hükümleri gereğince kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar. " demekteki amacı ne merak ediyorum.
alper yüce isimli öğrenci arkadaşımızın tbmm.gov.tr adresinden indireceği kanunun ve özellikle o maddenin gerekçesine bakmasını öneririm.
temiz dilekcesi hazirlıyorum burada bina yapan yada yaptıran ifadesi var ..[B]bagımsız bolumde yani kat irtifakı kurulduktan ,iskan ruhsati alindıktan sonra yapılan bir degisiklik bu cezayi gerektirirmi ? kendi dairesinde bir balkonu iceri alan yada bir pencere acan 3 yıl hapislemi cezalandırılacak ..o zaman turkiyenin yarısının iceride olması gerekir
Konunu anlatımı eksik, İskan alınmış kat mülkiyeti kurulmuş ise fenni mesuliyetiniz bitmiş demektir.Kendi dairenizdemi değişiklik yaptınız...
Ortak kullanım alanlarında yapılan değişiklik açıklanmalı.. Örneğin:Kat malikleri kurulundan izin alındımı?