Karşılıklı uzlaşma ile velayet devri
iyi günler en son çare artık bu ortamda sormak zorunda kaldım kusura bakmayın umarım tatmin edici cevaplar bulurum...
2001 yılında evlilik yaptığım eşimden 2003 doğumlu bir kız çocuğum olduktan sonra 2006 yılında anlaşmalı olarak boşandım velayet anlaşma gereği anneye verildi, fakat anne çocuğu hiç yanına almadı, fakat maddi olarak yardımcı oldu, velayeti almasının ve istemesinin tek sebebi benimle ailemin çocuğu ondan kaçırmamız dolayısıyla çocuğu hiç görememe korkusu....
kızım 2006 yılından beri adresi bende gözüktü ama annem ve babamla benden ve annesinden ayrı bir şehirde kaldı, ilkokul birinci sınıfı özel okulda okudu ama özel okul olmasına rağmen başarısız olunca öğretmenlerininde önerileriyle ben kızımı yanıma almaya karar verdim...tabii bu arada ben resmi olarak 2008 yılında evlendim, eski eşim ise nikahsız olarak birisi ile birlikte yaşıyor ve o birliktelikten bir çocuğu olmuş....
şimdi ben başka bir ile tayin oldum, adres nüfus kaydımı yaptırırken nüfus memuru çocuğun kanunen velayeti olan kişinin yanında kalabileceğini söyleyerek kızımı yanıma vermedi ama okullar kayıt yaptırırken ikamet yada adres kayıt isteyecek birinci sorum bu,,,,,çocuğu ben yanıma okutmak için aldığımda adresime nasıl kayıt ettiririm adres kayıt yönetmeliğini okudum ama bir cevap bulamadım.....
ikinci ve önemli sorum ise bu sıkıntıyı yaşayınca eski eşimle telefonla görüştüm ve velayeti bana vermesini söyledim uzun konuşmalardan sonra ikna ettim, aramızda husumet yok(bu arada şimdi ki eşim ve kızım çok şükür çok iyi anlaşıyorlar o konuda da bir sıkıntımız yok aklınıza takılmasın diyerek not düşmek istedim) bu çocuk bizce en iyi ve sağlıklı bir şekilde benim yanımda yetişir. şimdi biz nasıl bir yol izleyeceğiz....
Cevap: Karşılıklı uzlaşma ile velayet devri
Velayetin el değiştirmesi, kamu düzenini ilgilendirdiği için, ancak Mahkeme kararı ile mümkün olacaktır. Bu konuda dava açmanız, eşinizin davayı kabul etmesi ve iddia ve delillerinizin uygun bulunması halinde, Mahkeme talebiniz doğrultusunda karar verecektir.