Annemin velayetini üzerime alma?
Merhaba ,
Önemli bir sorum olacak . Annem psikolojik rahatsızlıgı var ( hastaneden raporlu ). Kendisi bu rahatsızlığı önemsemiyor ve kabul etmiyor ama tedavi edilmesi gerekli. Tedavi edilmezse hem kendisine hem de çevresine zarar vermeye devam edecek.
1. Onun velayetini nasıl üzerimize alabilirim ?
2. Onu nasıl hastaneye yatırabilirim ?
3. Diğer aile bireyleri ( kardeşler , baba ) nın rolu ne olacak bu davada ?
Cevap: annemin velayetini üzerime alma ????
Annenizin velayetini almanız gibi bir durum sözkonusu olmaz.Siz sulh hukuk mahkemesinden annenizin kısıtlanmasını ve vesayet altına alınmasını isteyebilirsiniz(TMK md.404-408'deki şartlar mevcutsa).
TMK MADDE 405.- Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini göremeyen veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gereken ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan her ergin kısıtlanır.(Sanırım sizin dayanağınız bu maddede sayılan sebepler.)
Vesayetin iki şekli var:
I.KAMU VESAYETİ
MADDE 397.- Kamu vesayeti, vesayet makamı ve denetim makamından oluşan vesayet daireleri tarafından yürütülür.
Vesayet makamı, sulh hukuk mahkemesi; denetim makamı, asliye hukuk mahkemesidir.
II. Özel vesayet
1. Koşulları
MADDE 398.- Vesayet altındaki kişinin menfaatinin haklı gösterdiği, özellikle bir işletmenin, bir ortaklığın veya benzeri işlerin sürdürülmesi gerektiği takdirde vesayet istisnaî olarak bir aileye verilebilir.
Bu durumda vesayet makamının yetki, görev ve sorumluluğu kurulacak aile meclisine geçer.
Cevap: annemin velayetini üzerime alma ????
cevabınız için teşekkürler.