İş kazası Yaptırımlar ve Tazminat
Öncelikle Merhabalar
Forumdaki konulara oldukça aydınlatıcı cevaplarda bulunduğunuzu görünce size başvurmak istedim. Durum söyle.
07.2001 yılında normal bir şekilde emekli oldum. Emekli olduktan sonrada çalışmaya ara vermeden devam ettim. Bu süreçte yinede sigortamın yapılması için işverenle görüştüm defalarca söyledim ancak nafile yapmadılar. Mayıs 2010 da iş kazası geçirdim ve sağ kolumu makineye kaptırdım. (Emekli olduktan sonra hiç sigorta yapılmadı) Sağ kolum omuzun 5 cm aşağısından ampüte edildi. SGK ya herhangi bir başvuruda bulunmadım. İşverenlerle anlaşma süreci içine girildiğinde, maddi manevi tazminat onların sgk ya ödeyeceği büyük miktarda parayı göz önüne alarak ne kadar (TL) lık bir para talep etmemiz mahkeme kararına yakın bir miktar olabilir. (Kusur oranı : 8/6 işyeri tahminen) Maluliyet: %60 üzeri tahminen Yaş : 54 Alınan ücret 1.350 civarı
1. Böyle bir durumda mahkemenin vereceği tazminat tahminen ne kadardır.
2. 22 mayısta olay oldu. İşveren olayın olduğu tarihten sonra geriye dönük sigorta yaptırabilir mi bu durumda bizim ne yapmamız gerekir.
3. Devam eden yasal süreçler olursa burda maaşımızın 1.350 üzerinden alındığını nasıl ıspatlamamız gerekir.
4. Bu durumda işverenden ne kadarlık bir anlaşma ücreti talep etmek mantıklıdır.