Maaşa El Koyma Sözleşmesi
Merhaba Değerli Hukukçular,
Benim adım Ali,
Belirli haklı nedenlerimden dolayı bir kişinin borçlarını ödemem karşılığında maaşının (karşı tarafın) tamamına el koymak ve bunu süre ile sınırlı tutmak (7 yıl) üzere bir sözleşme yapmak istiyorum.
Böyle bir durum üzere;
Bu kişi ile karşılıklı olarak bu denli bir sözleşme imzalanabilir mi?
Hangi yollar izlenmelidir?
Bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Saygılarımla.
Cevap: Maaşa El Koyma Sözleşmesi
İş kanununa bağlı çalışan birinin ücretinin tamamına haciz uygulayabilmeniz mümkün değildir.
Yasal olarak 1/4 alt limit olup, fazlası için kişinin gelir durumu, hakimin kanaatı ve kişinin fazlasına haciz için onay vermesi gerekir, bu durumda dahi tamamına haciz uygulayamazsınız.
belli bir miktarı ödemeyi zorunlu kılan senet ile bu yol açılır mı?
Alıntı:
abonem rumuzlu üyeden alıntı
belli bir miktarı ödemeyi zorunlu kılan senet ile bu yol açılır mı?
O yol, maaşın tamamına haciz ise, açılamaz.
Yaptırım sert kurallara bağlı olarak her yolu beyan eden şekilde ibraz edilir ve noter tastikinden geçip borçlananın her hali kabulüyle hazırlanan bir sözleşme ile sabit olur mu? En azından belli bir ücretin ödenmemesi sonrasında borç ödenene kadar maaşın 4/3 ü icra dairesi tarafından tarafıma aktarılabilir mi?
Kimsenin borcunu ödeme bence, başın ağrıyacak. O kişinin 7 sene o işte çalışacağı başına birşey gelmeyeceğinede noterde tasdikmi ettireceksiniz ? Sen borcu ödedin diyelim, geriye dönüşü olacağına mı inanıyorsunuz ? Belki senet olabilir.