Yargıtay 2. hukuk dairesine 01/03/2010 tarihinde giden dosya
merhabalar başlıkta da belirttiğim gibi 01/03/2010 tarihinde 2. hukuk dairesine ( geliş tarihi ) giden ve bugün itibariyle "dava sonuçlanmadı" ibaresi bulunan "soybağının reddi" türündeki dava ne zaman karara bağlanabilir ? ayrıca kararın " bozma " olması durumunda ne gibi bir yol izlenir ? iletim genç bir insanın geleceği ile ilgili hayati önem arzetmektedir ilginiz için teşekkür ederim...
Cevap: Yargıtay 2. hukuk dairesine 01/03/2010 tarihinde giden dosya
konu hakkında bilgili bir arkadaştan bir cevap bekliyorum.saygılar...
Temyiz incelemesinin ne kadar süreceğine ilişkin kesin bir ön görüde bulunulamaz ancak beş ay bir süre geçmiş henüz yeni sayılır. Bazen bir yılı da aşabiliyor iki yılı da. Bozma ile mahkemesine geri dönen dosyada mahkeme yargıtayın görüşü doğrultusunda bozmaya uyabilir veya kararda direnebilir. Hangi sebeple ne açıdan bozma kararı verilmişse bilmeden yorum yapmak sağlıklı olmaz.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesine giden dosyamın donüşünü siz gibi ben de dört gözle beklemiştim
Ben de siz gibi araştırmış ve bir çok kişiye sormuştum. Bunlar içindeki en doğru tahmini
davanın gorulduğu mahkemedeki kalemde çalışan gorevliler verdi.
Bu arada benim dosyamın dönüşü tam 20 ay sürdü.
Kalemde gorevli kişi de bana bir buçuk yıl sürer demişti
Bu arada Y.2.Hukuk D. emsal davaları Yaygıtayın internet sitesinde incelediğimde
bazı dava türlerinin daha erken sonuçlandığı dikkatimi çekmişti
Sizin dava konunuz belirtttiğim erken birenlerle ilintilimidir bilemiyorum
Ama siz de internetten sonuçlanan benzer davalara bakabilirsiniz
Zira geliş ve kapatma tarihleri internette mevcut...
Ama en sağlıklısı davanın görüldüğü mahkeme kaleminden
bu bilgiyi almanız olacaktır.....
merhabalar cevaplarınız için çok teşekkür ederim.bozma isteğinin özü şudur; mirasçılar soybağının reddi için yerel mahkemede dava açarlar davalı taraf da mirasçılar gibi soybağının reddini istemesine rağmen mahkeme heyeti 5 yıllık soybağı reddi süresinin aşılması sebebi ile davayı yargıtaya gönderir.umarım kısıtlı hukuk bilgim ile anlatabilmişimdir.Sizce herkesin üzerinde mutabık olduğu istek gerçekleşir ve yargıtay "Bozma" kararı mı verir ya da prosedür itibari ile AİHM yolu mu gözükür davacı ve davalı tarafa.Cevaplarınız için tekrar teşekkür ederim.saygılar...