Yönetimin dükkan kiracısına uygulayabileceği yaptırımlar
Merhaba,
Ankara'da oldukça işlek bir cadde üzerinde bijuteri mağazası açmak üzere bir dükkan kiraladık. Söz konusu dükkan bir apartmanda yer almakta olup binanın üst katları işyeri olarak değil fakat ev olarak kullanılmakta. Dükkanı kiraladığımız ve içinde tadilat yapmaya başladığımız günden bu yana yönetici sürekli olarak şunu yapamazsınız bunu yapamazsınız binanın görünümüne biz çok önem veriyoruz diyerek sürekli müdahalelerde bulunuyor. Son olarak dükkana takılan klimanın dışarıya asılan ünitesini sökmemizi bunun apartmanın görüntüsünü bozduğunu ve onlar nereye isterlerse oraya asmamız gerektiğini söylediler. Fakat bu gibi meseleler dükkanın iç dizaynının da değiştirilmesini gerektiriyor. Hatta aynı apartmanın parçası olan yan dükkanda bir banka şubesi yer almakta ve bu bankanın takmış olduğu klima dış aparatlarının kaldırılmasını istediklerini fakat bu nedenle banka ile bina yönetimi arasında bir uyuşmazlık çıktığını ve bu uyuşmazlık nedeniyle bankaya dava açtıklarını belirttiler. gerekirse size de dava açarız, binanın görüntüsünü bozamazsınız dediler.
Konu ile ilgili olarak kanunlarda herhangi bir hüküm var mı bilmiyorum. Ya da neler yapıp neler yapamayacaklarını bilmiyorum. Fakat mantık olarak duruma müdahale etmelerinin saçma olduğunu düşünüyorum. Burası bir mağaza ve klimaya ihtiyaç duyuluyor. İlk dedikleri şey buraya klima taktırırken bizden izin aldınız mı sorusuydu. Bu tip konularda apartman yönetiminden izin alınması zorunlu mudur? Cadde üzerinde yer alan bir apartmanın sakinlerinin böylesi şeylerle karşılaşacakları beklentisi içinde olmaları gerekmiyor mu? Binalarında bulunan dükkanlardan rahatsız oluyorlarsa cadde üzerinde olmayan ve altında dükkan bulunmayan bir yerlerde oturmalara gerekmiyor mu? Burada oturuyorlarsa bunlara katlanmaları gerekmiyor mu?Tadilat sırasında bir ara binanın görüntüsünün bozulmaması için yandaki banka ile aynı dış cephe kapamasını yaptırmamızı bile talep ettiler.
Konu ile ilgili bilgisi olanlardan acilen yardımlarını rica ediyorum. Ne yapabiliriz ya da ne yapmamız gerekiyor? Hangi konularda bize karışabilirler ya da kendilerine ne gibi yanıtlar vermeliyiz? Şimdiden teşekkür ediyorum.
Saygılarımla...
Cevap: Yönetimin dükkan kiracısına uygulayabileceği yaptırımlar
Binaların görüntüsünü bozacak şekilde tadilat yapmak Kat Mülkiyeti Kanununun 19.maddesine göre yasak.Binada oturanların buna muaffakiyet vermeleri gerekir. bankanın yaptıklarıda sökülecek. Dava açanın ,yönetici de olsa ,Tapuda hak sahibi olması gerekir.Kiracının ,pasif husumet ehliyetinin yokluğundan davaları ret edilir.Mahkemece kabul edilse bile temyiz edildiğinde Yargıtay bozar.Şöylede düşünebilirsiniz , dükkandan iyi bir kazanç sağlayabileceğinizi umuyorsanız bırakın dava açsınlar davayı sulh hukuk mahkemesine açmaları lazım aksi halde davaları zaten görevsizlik yönünden ret edilecektir tekrardan dava yenilemeleri gerekir.Masraflarıda kendilerine ait olacaktır.Doğru mahkemeye açarlarsa yine yargıtaydan en az iki kere bozulur buda iki sene demektir.Kaybetsenizde mahkeme masrafı 47 tl bilir kişi masrafı 150 tl icra masrafı 28 tl mahkeme yolluğu 50 tl toplam 275 tl verirsiniz .Avukat tutarlarsa 350 tl mahkeme de duruşma takip ettiği için 160 tl icra işleri için ayrıca artı 510 tl daha ödersiniz ,(275+510) Ben bunun kaç katını kazanırım iki seneye kadar derseniz bırakın versinler.