Boşanma sonrası devam eden hakaret ve rahatsızlık verme
Sayın arkadaşlarım;
Aile mahkemesi eşimle boşanmama hükmetti,ancak karar henüz kesinleşmedi.Buna rağmen herhangi bir irtibatım kalmamasına ve benim hiç bir şekilde karşı tarafa mail veya mesaj atmama rağmen;eski eşim tüm e-mail adreslerime kafasınca yorumlar yapmakta ve hakaret içerikli yazılar göndermekte ve bu durum beni rahatsız etmektedir.
Konuyla ilgili olarak
1-hangi ne yapmalıyım?
2-Dava açabilir miyim?
3-Dava açarsam hangi mahkemeye dava açmalıyım?
4-O ve ben ayrı şehirlerdeyiz,benim bulunduğum şehirden dava açma imkanım var mıdır?
Saygılarımla
Ahmet CEYLAN
Cevap: Boşanma sonrası devam eden hakaret ve rahatsızlık verme
Bulunduğunuz ildeki savcıya suç duyurusunda bulunacaksınız.
Savcı, suç duyurunuzdan sonra dava açabilmek için size gönderilen e-mailleri ve hangi IP'den gönderildiğinin tespitini yaptıracak. Sizde isteyin tabiki. bu tespitlerden sonra savcı gerekeni yapar. Sizde açılan davada şikayetçi taraf olarak davanıza girebilirsiniz.
Sorduğunuz bu konu Medeni kanuna ait bir soru değil.
Kişiler hukukuna girmekte.
Sorduğunuz soru hakkında bir yazı buldum.
Son zamanlarda her ne kadar basına yansımasa da tehdit ve hakaret içeren e-posta alan vatandaşlar savcılıklara şikayet dilekçesi vermekte ve sonucu beklemektedirler. Buradaki en önemli delil gönderilen elektronik posta metnidir. Bu sebeple gelen e-posta için Sulh Hukuk mahkemesinde tespit yaptırmak elinizi güçlendirecektir. Bundan sonrası ise Cumhuriyet Savcılığı’na bir şikâyet dilekçesi ile konuyu aktarmanızdır.
Şikâyette bulunmadan önce şüphelendiğiniz kişileri düşünmeli ve ona göre hareket etmek gerekir yoksa zaten şahsın tespiti oldukça zor olduğundan bulduğunuz kişiyi hiç tanımıyorsanız konu tamamen karışacaktır.
Savcılık elektronik postanın geldiği bilgisayar IP numarasının tespiti için servis sağlayıcılarına yazı yazıp, kullanıcısını soracaktır. Şayet IP numarası yurt içerisindeyse bu kullanıcının tespiti yapılacaktır. Eğer IP numarası toplu internet kullanılan bir yerse zaten şahsın tespiti mümkün olmayacaktır. Veya kişi yurt içindedir ama yurt dışında bulunan bir Proxy server vasıtası ile gerçek IP numarasını gizlemiş olabilir. Böyle durumlarda Savcılık takipsizlik kararı verecektir. Bununla birlikte kişinin tespit edilmesi halinde şayet suç işlediği konusunda şüphe de kalmazsa en azından adli para cezası alacağı kesindir.
Tasarı halindeki Bilişim ağı Hizmetlerinin Düzenlenmesi Hakkındaki kanunun 26. maddesi tehdit, şantaj, hakaret, veya iftira suçlarının bilişim ortamında alenen işlenmesi hâlinde, Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre verilecek cezanın yarı oranda artırılacağı hükme bağlanmaktadır. Bu da gösteriyor ki öfkeye kapılıp bilgisayarın başına geçerek eğer birilerine hakaret, tehdit yazıları göndermek isterseniz bir kez daha düşünmeniz gerekecek.
Bence hiç uğraşmayın kendisine bir mail atın, eğer devam edersen seni şikayet edeceğim hakaret etmekten diyin ve kendisinin tüm email adreslerini bloke edin, sorun çözülür.