İnşaat ruhsatı geçtikten sonra ev yapılması
Merhabalar, ben evimin durumu ile alakalı soru yöneltmek istiyordum. Sitemin bulunduğu arsa 1993 senesinde 2.doğal sit ilan edildi fakat zamanın belediye başkanı inisiyatif kullanıp belediyeye alınan pahalı şey karşılığında ruhsat verip inşaatların başlamasına onay verdi. Bu inşaatlar kat karşılığı yapıldı. yarısı kooperatife yarısı da müteahhite ait olmak şartıyla. Fakat müteahhit battı ve inşaat ruhsatı bitmeye yakınken herkes evini kendi imkanları dahilinde tamamladı. Fakat 2 ev inşaat ruhsatı tamamlandıktan sonra farklı şahıslar tarafından inşa edildi ve bitirildi. Belediyeye inşaat ruhsatını uzatmak için gidildiğinde buranın 2. doğal sit alanı olduğu gerekçesiyle uzatılmadı. Fakat verilen dilekçe şu an belediye arşivindeki dosyamızda görünmemektedir. Bu durumda inşaat ruhsatı bittikten sonra yapılan 2 ev kaçak inşaat sınıfına mı girmektedir, yoksa inşaat ruhsatı uzatılmadıgı için ufak bir prosedür eksikliğinden kaynaklanan bir sorundan mı ibarettir, yoksa bütün site iskanı olmadığı ve 2.doğal sitte bulundugu için kaçak durumda mı görünmektedir,şimdiden ilgili bütün arkadaşlara teşekkür ederim.
Cevap: İnşaat ruhsatı geçtikten sonra ev yapılması
Yazınızda kooferatif arsasının bulunduğu parsel için, 2. derece doğal sit ilan edilmesine rağmen -koruma amaçlı imar planları yapılmadan- belediye başkanının "insiyatifiyle" ruhsat alındığını belirtiyorsunuz. En başta böyle bir ruhsat yasal değildir. O ruhsata imza atan herkes görevi kötüye kullanmıştır. Konunun ilgili makamlara ifşa edilmesi halinde yargılanırlar.
Cevap: İnşaat ruhsatı geçtikten sonra ev yapılması
Öncelikli olarak cevap verdiğiniz için teşekkür edrim. Ruhsatın yasal olmadığını söylüyorsunuz ki bende bu kanaatteyim. Fakat yasal olmayan ruhsata rağmen tüm evler tamamlandı. Bu durumda anladığım kadarıyla evler yasaya göre kaçak mı gözükmektedir. Sorumlu belediye başkanı ne yazık ki vefat ettiğini öğrendim. Bu durumda görevini kötüye kullanan Belediye Başkanının suçu nedeniyle bu siteden ev alanların suçu nedir, bundan sonra nasıl bir yol izlenmesi gerekmektedir. Ayrıca evimin önündeki site ortak alanına projede olmadığı halde bazı kat malikleri havuz yapmak istiyorlar, Kat Malikleri Yasasına göre faydalı ve faydasız yenilik ve ilave bölümü çok muğlak bir şekilde anlatılmıştır. Bazı avukatlara danıştım, kimisi faydalı yenilik derken (evinin değerini arttırır) kimi de faydasız yenilik (çocukların, insanların toplandığı ve çok ses çıkan yer olur, aidatları arttırır, yeşil alan beton alanına döner vs.), hemen evimin önü olması nedeniyle öncelikli kullanma hakkı bana ait olması gerekmezmi, benim onayım olmadan buraya bir şey yapılabilir mi, şimdiden tüm arkadaşlara teşekkür ederim, kolay gelsin herkese.