İştirak nafaka, yürürlüğe girme tarihi
5 yıl önce boşanma davası açtım. Çocuğumuzun geçici velayeti bana verildi. İştirak nafakası talebettim, ancak başlangıçta eski eşimin çalışmıyor olmasından olsa gerek, olumlu yanıt alamadım. Dava sürecinin başlamasından 5-6 ay sonra çalışmaya başladığını ıspatladım ve yeniden talebimi ilettim olumlu yanıt alamadım. 2.5 yıl önce dava sonuçlandı; çocuğun kalıcı velayeti tarafıma tevdi edildi, ancak yine iştirak nafakası bağlanmadı. Bağlanmadığı gibi KARAR'da olsun, ara kararlarda olsun bu talebime olumlu yada olumsuz tek bir satır yer verilmedi. Davalı eşim dosyayı yargıtaya taşıdı; ben bu süreçte yargıtaya herhangi bir talepte bulunmadım. ( boşanmanın doğası zaten yıpratıcı, bizde birbirimizi haddinden fazla yıprattık; artık mahkeme, hak hukuk lafı duymak istemediğimden olayları oluruna bıraktım. Bu arada evlilik sürecinde dindiğimiz 1 ev ve 1 araba da eski eşime kaldı; 2001 öncesi alınmış mallar statüsümde ve dedim ya hak hukuk içimi bulandırdı hesabını sormadım)
Günümüze geldik; yeniden evlendim, 1 çocuğum daha oldu, karı-koca çalışıp didiniyoruz ve büyük kızımıza İstanbul gibi bir ilde bakıp okutmaya çalışmaktan ciddi maddi sıkıntı içerisindeyiz.
SSK kayıtlarından biliyorum ki; eski eşim benden fazla kazanıyor ama bu güne kadar (bana sormasını beklemiyorum ama) kızımıza bile bir ihtiyacın var mı demedi. Şimdi iştirak nafakası talebetmek istiyorum.
Mahkeme olaki bu sefer uygun buldu; uygun bulunan rakamı hangi tarihten geçerli olarak talebedebilirim? Boşanma davasının ilk açıldığı tarihten itibaren geçerli olacak şekilde mi yeni dava açıldığı tarihten itibaren mi hesaplama yapılır.
Saygılarımla;
Cevap: İştirak nafaka, yürülüğe girme tarihi
Özür dileyerek; davayı hangi il mahkemesinde açacağım.
Davayı nafaka alacaklısının ikametgahı mahkemesinde açacaksınız.
Yeni açacağınız dava tarihinden itibaren nafakaya hükmedilir.
Yargıtay'dan gelen boşanma dosyanıza ulaşabilirseniz oradaki kesinleşmiş kararı iyice inceleyin. İştirak nafakası olmayan bir karar çok vahim bir usul hatasıdır bana göre.
Bence de. Okuyunca bende çok şaşırdım. Çünkü Türk Medeni kanunda ilk düşünülen çocuktur. Onun için verilecek iştirak nafakası her zaman vardır. O yüzden boşanma ilamınıza ulaşın bir an önce. Ve yeniden okuyun. Gözünüzden kaçmış olabilir.