Bir anonim şirkette yönetim kurulu üyesi olmayan bir kişinin,o şirketi temsilen bir başka şirkete yönetim kurulu üyesi olarak atanması mümkün müdür?Ayrıca pay sahibi olmayan kişiler yönetim kuruluna seçilebilir mi?
Printable View
Bir anonim şirkette yönetim kurulu üyesi olmayan bir kişinin,o şirketi temsilen bir başka şirkete yönetim kurulu üyesi olarak atanması mümkün müdür?Ayrıca pay sahibi olmayan kişiler yönetim kuruluna seçilebilir mi?
Anasözleşmesinde aksine hüküm olmadıkça dışarıdan üye atanabilir veya temsil olarak başka şirkete yetkili atanabilir.
A.Ş.de pay sahibi olmayan kişiler yönetim kuruluna seçilemez
Bununla alakalı yargıtay kararları mevcut mu bilginiz var mı? Pay sahibi olmamasına karşın o şirketi temsilen atanamaz mı hiç bir şekilde yönetim kuruluna?
Anasözleşmede bununla ilgili bir hüküm mevcut değil fakat genel olarak kitaplarda pay sahibi olması gerektiği yazıyor.O nedenle tam olarak neye dayanmam gerektiğini bilemedim.
Şirketi yönetmek ayrı bişey yönetim kurulu üyesi olmak ayrı bişey
yönetim kurulu isyterse dışarıdan birine yönetim yetkisini verebilir bu işin yön.kurulu üyesi olmakla ilgisi yoktur
çoğu yönetim kurulu üyesinin hiçbir temsil yada yönetim yetkisi yoktur
ancak yetki verilmiş dışarıdan atanan müdürler bu yetki ile yönetebilirler yönetim kurulu adına
Sayın kızılderili bunun hukuki dayanağı nedir? Yani bir kanuna mı yoksa yargıtay kararına mı neye dayanıyor?
tabiki ttk ya dayanıyor biraz makale okuyarak tam ttk maddelerini bulabilirsin
TTK’nın 319. maddesinde ise “Vazifelerin Azalar Arasında Taksimi” düzenlenmiştir. TTK’nın 319. maddesi hükmüne göre; “Esas mukavelede idare ve temsil işlerinin idare meclisi azaları arasında taksim edilip edilmeyeceği ve taksim edilecekse bunun nasıl yapılacağı tespit olunur. İdare meclisinin en az bir azasına şirketi temsil salahiyeti verilir. Esas mukavele ile temsil salahiyetinin ve idare işlerinin hepsini veya bazılarını idare meclisi azası olan murahhaslara veya pay sahibi olmaları zaruri bulunmayan müdürlere bırakabilmek için umumi heyete veya idare meclisine salahiyet verilebilir.”
Çok teşekkür ederim sizin cevabınızı beklerken makalelere göz atıyordum.İlginiz için sağolun.