Yeğenimin velayetini nasıl alabilirim
merhaba sayın hukukçular açıklayıcı yardımlarınızı bekliyorum
ben öz yeğenimin velayetini üzerime almak istiyorum alabilirmiyim bunu nasıl yapabilirim
çocuk erkek çocuğu şuanda 11 yaşında
anne baba 10 yıl önce boşandı
boşanırken çocugun velayetini anne istemediği için mahkeme babasına verdi(ama boşanırken mahkemeye babanın hastalığı bildirilmedi)
anne şuanda başkasıyla evli ancak şuanda nerede yaşıyor bilinmiyor(10 yıldır çocuğunu hiç görmedi)
baba 11 yıldır hasta %85 engelli şizofreni hastası aklı melekeleri yerinde değil( gerekli hastane raporları mevcut)
10 yıldır çocuk ve babası ve ben birlikte yaşıyorduk şuan ben ayrı evde yaşıyorum ancak çocugun egitim hayatında ve diger resmi konularda veli yukumlulugu gerektiginden dolayı çocugun velayetini ben öz amcası olarak almak istiyorum alabilirmiyim.bunun için ne yapmam gerekir nereye nasıl hangi mahkemeye başvurmam gerekir avukatsız bu işi yapabilirmiyim ayrıca eger isterse anne mahkemede velayetin bana verilmesini engelliyebilirmi
ilginiz için şimdiden teşekürler saygılar.
Cevap: Yeğenimin velayetini nasıl alabilirim
arkadaşlar ben bu durumda çocugun velayetinimi alacağım yoksa vasisi olarakmı atanacağım
ayrıca ben şimdi ilk olarak aile mahkemesine velayetin nezi davasımı açacağım yoksa sulh mahkemesine kardeşime vasi atanmak içinmi dava açacağım
ilk olarak sulh mah kardeşime vasi atanmak için dava açarsam ve vasi atanırsam çocugun velayeti kardeşimden kalkarmı ben her ikisinedemi vasi atanmiş olurum
daha açığı vesayet nedir velayet nedir
önce aile mahkemesine başvursam velayeti kardeşimden kaldırsam çocugun velayeti kime verilir
bu konularda beni aydınlatırsanız çoks evinirim saygılarımla
Velayet yalnızca anne ve babaya verilir.Siz babanın velayetini TMK MADDE 348 uyarınca kaldırılarak çocuğun vesayet altına alınmasını isteyebilirsiniz.
TMK MADDE 404.- Velâyet altında bulunmayan her küçük vesayet altına alınır.
velayet sadece anne babaya verilir demişsiniz okey ben babadan velayeti kaldırıp çocuğun tarafımca vesayet altına alınmasını isteyeceğim bunu aile mahkemesine velayetin nezi davası açarakmı yapacağım acaba
Aile mahkemesine velayetin kaldırılması, Sulh hukuk mahkemesine vasi tayini için dava açılabilir.